Kolejki, puste półki i kartki. Poznaj książkę „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL”

Widok typowy dla PRL-u, puste półki i haki w sklepie mięsnym w Gdańsku, 1979 rok (fot. KFP/Zbigniew Kosycarz)

Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności człowieka. W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej kontrolę nad żywieniem próbował przejąć komunistyczny rząd.

Centralne planowanie dostaw, reglamentacja towarów w systemie kartkowym, odgórne ustalanie cen – tak zarządzano żołądkami Polaków. Ci pokornie ustawiali się w kolejkach, kiedy tylko w sklepach pojawiał się towar. Zdarzało się bowiem, że półki były puste.

Tematem naukowo zajęła się dr Monika Milewska z Uniwersytetu Gdańskiego – antropolog historii, ale także eseistka, poetka, dramatopisarka, autorka słuchowisk radiowych. W audycji „Strefa historii” Marzena Bakowska rozmawiała z nią o jej najnowszej książce „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL”.

Posłuchaj audycji:

Marzena Bakowska/MarWer

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj