W każdą środę, w popołudniowym Studiu Słupsk Radia Gdańsk, dyskutujemy o tym, jak wrócić do formy po chorobach i urazach. W audycji „Na zdrowie” nasi goście – lekarze i fizjoterapeuci – odpowiadają na pytania dotyczące najczęstszych dolegliwości, podpowiadają, jak leczyć się w domowych warunkach oraz zachęcają do udziału w nowych, ciekawych projektach.
Gościem Studia Słupsk była dietetyczka Martyna Szadzińska. Na antenie naszego radia mówiła m.in. o tym, jak przygotować organizm do zmian w żywieniu, które często wprowadzamy wraz z nadchodzącą wiosną, a także o tym, czym jest okno żywieniowe, kto może z niego korzystać i jak to robić mądrze.
– Każdy moment jest dobry na wprowadzenie zmian, warto jednak zrobić to z głową i zaplanować to odpowiednio. Należy zwrócić uwagę na proporcje na naszych talerzach. Warto dawać miejsce zielonym warzywom – nie bójmy się ich. Niestety, wciąż na talerzu warzyw jest mniej niż mięsa, kaszy czy ziemniaków – tłumaczyła Martyna Szadzińska.
Posłuchaj:
Odtwarzacz plików dźwiękowychJeśli mają państwo pytania dotyczące sfery medycznej lub jeśli jakieś zagadnienia bywają niejasne, zapraszamy do kontaktu: slupsk@radiogdansk.pl lub j.merecka@radiogdansk.pl.
Joanna Merecka-Łotysz/ar