Jak zapobiec świątecznemu przejedzeniu się i jak zwalczyć niestrawność?

(Fot. Pixabay)

„Lepiej się pochorować, niż miałoby się zmarnować” – takie powiedzenie nierzadko staje się aktualne szczególnie w okresie świątecznym, gdy siadamy do suto zastawionych stołów. I właśnie o świętach oraz o tym, co pojawia się na świątecznym stole Włodzimierz Raszkiewicz rozmawiał z Dorotą Grądzką, fitoterapeutką, naturoterapeutką i zielarką.

– Z tym powiedzeniem nie za bardzo się zgadzam. Cała radocha z takich rodzinnych, świątecznych spotkań niestety może być zepsuta przez niestrawność, przejedzenie i ciężkość. Dlatego warto się do tego przygotować: zarówno przygotować swój układ pokarmowy, jak i przygotować się ziołowo. Szczególnie dotyczy to osób, które może nawet się nie przejadają, ale po posiłku czują, że robią się senne, mają ochotę na słodkie, występuje uczucie ciężkości w brzuchu albo występują jakieś dolegliwości, jak bóle czy wzdęcia. Wiadomo, że w czasie świat tego jedzenia jest zwykle więcej i bywa ono cięższe. Ale nawet w przypadku osób zupełnie zdrowych fakt przejedzenia się i siedzącego, świątecznego trybu życia takie dolegliwości mogą się pojawić. I do tego możemy się przygotować i zadbać o swój układ pokarmowy – wyjaśniała Grądzka.

POSŁUCHAJ CAŁEJ AUDYCJI:

raf

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj