Kaczka pieczona z pomarańczami i cynamonem
– kaczka, 2 pomarańcze, 2 sztuki kory cynamonu, 20g cynamonu w pudrze,
– 10g majeranku, 20ml oliwy, sól, pieprz.
Sos: 0,7 litra czerwonego wina, 150g rodzynek, 100g masła, 50g miodu, 50g chleba razowego.
Przygotowanie: kaczkę nacieramy cynamonem i majerankiem oraz solą i pieprzem. Pomarańcze myjemy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy kaczkę, do środka dodajemy korę cynamonu. Nafaszerowana kaczkę smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temperaturze około 120 stopni przez 70 minut.
Sos: rozpuszczamy miód, dodajemy rodzynki oraz czerwone wino, dodajemy chleb razowy i redukujemy o połowę (można dodać odrobinę sosu z pieczenia kaczki), gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Porcjujemy kaczkę i podajemy z sosem. Dekorujemy zieleniną i plastrami pomarańczy.
Pieczeń z kaczki z ananasami (6 porcji)
– 1 kaczka – ok. 1,5-2kg
– gałązka rozmarynu, łyżeczka suszonej szałwi, ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 5dkg masła
– 20dkg marchwi, cebula duża, 10dkg selera, ząbek czosnku,
– 8 krążków ananasa z puszki
– 6 łyżek koniaku, 1 szklanka białego wytrawnego wina
– 3dkg cukru
– 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz
Przygotowanie: wypatroszoną i umytą kaczkę nasolić ze wszystkich stron, wnętrze natrzeć pieprzem i suszonymi ziołami. We wnętrzu tuszki umieścić gałązkę rozmarynu.
Następnie włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego (końce skrzydełek założyć na grzbiet, nóżki związać mocną nitką), polać roztopionym masłem, obłożyć pokrojoną marchwią, cebulą, czosnkiem oraz selerem, podlać winem, przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.) i dusić do miękkości, po czym odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę i przypiec kaczkę na złoty kolor. Podczas pieczenia kilkakrotnie odwracać i polewać sosem własnym.
Fot. Pixabay.com
Upieczonego ptaka wyłożyć na ogrzany talerz, oczyścić z nici i odłożyć w ciepłe miejsce. Z sosu zebrać warstwę tłuszczu, po czy przecedzić go przez sitko. Ananasy osączyć, skropić koniakiem, przykryć. Cukier uprażyć w małym rondelku na karmel, dodać ocet, ½ szklanki zalewy z ananasów i sos spod kaczki. Całość ogrzewać na ostrym ogniu, aż uzyskamy konsystencję miodu.
Upieczoną kaczkę obłożyć ananasami „z prądem”, posmarować odrobiną sosu. Porcjować dopiero na stole.
Pasztet z kaczki w galaretce z porto
– kaczka, 150g masła, 4 łyżki koniaku, 1 litr bulionu,
– 200g podgardla wieprzowego, 400g wątróbki, cebula, czerstwa kajzerka,
– 4 jaja, mały słoik żurawiny, gałka muszkatołowa, majeranek, 20g żelatyny,
– 350ml porto, 2-3 goździki, pieprz, sól.
Przygotowanie: mięso kaczki oddzielić od kości pokroić i podsmażyć na łyżce masła, podlać koniakiem. , chwilę smażyć, wlać bulion, gotować do miękkości. Podgardle pokroić w kostkę, razem z cebulą podsmażyć na łyżce masła, dodać do kaczki, pod koniec dodać wątróbkę podsmażoną na reszcie masła, chwilę razem dusić. Mięso odcedzić. W wywarze namoczyć bułkę, mięso razem z bułką zemleć dwu lub nawet trzykrotnie przez sito o małych oczkach, dodać jaja, żurawinę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek, dobrze wymieszać.
Masą napełnić foremki (do ¾ wysokości), piec około godziny w temperaturze 180 stopni, następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wino chwilę gotować z goździkami, rozpuścić w nim żelatynę. Pasztet wystudzić i wyjąć z blaszki. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, do środka wlać stygnącą galaretkę. Pasztet lekko okroić ze skórki, włożyć do formy z galaretką, tak aby się w niej zanurzył, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Gęś nadziewana owocami (8-10 porcji)
– 1 młoda gęś ok. 4-4,5kg
– 1 kg jabłek winnych
– 50dkg suszonych śliwek, 1duża cebula, połowa cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: śliwki namoczyć w letniej wodzie, osączyć, wypestkować i pokroić na 4 części. Jabłka obrać ze skórki, pokrajać w drobną kostkę, dodać do śliwek. Wypatroszoną gęś umyć dokładnie i przygotować następująco: wewnątrz natrzeć solą oraz pieprzem, a na zewnątrz sokiem z cytryny. Skórę szyjki odciągnąć na grzbiet i przypiąć szpilką do mięsa, do wnętrza tuszki włożyć cebulę pokrajaną w kostki oraz jabłka i śliwki. Otwór zaszyć, nogi związać, skrzydełka założyć na grzbiet.
Do głębokiej brytfanny włożyć ruszt, położyć na nim gęś, polać odrobiną wody, wstawić do nagrzanego piekarnika (180st.) piec na złoty kolor (licząc po 45min na każdy kilogram). Pół godziny przed upływem czasu pieczenia wyjąć brytfannę z piekarnika, ostrym nożem ponacinać skórę, zlać tłuszcz, po czym powtórnie wstawić mięso do piekarnika i przypiec na chrupko na ostrym ogniu (200-220st.). Po upieczeniu, po ok. 15 min. usunąć nitkę i podzielić na porcje. Następnie ułożyć gęś na półmisku nadając jej pierwotny kształt.
Owocowe nadzienie należy usunąć, gdyż wchłonęło zbyt dużo tłuszczu, stając się ciężkostrawne i bardzo wysokokaloryczne!!!
Piernik z marchwią (12 porcji)
– ½kg mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, korzenna przyprawa do
pierników,
– 2 jajka
– ¼ masła, 1łyżka oliwy z oliwek
– 5 łyżek brązowego cukru lub miodu lub syropu klonowego
– 2 szklanki startej ugotowanej marchwi
– 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie: margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i oliwę.. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, dokładnie wymieszać. Białka ubić, pianę połączyć z masą . Na końcu dodać odciśniętą z soku marchew, wymieszać. Masę nałożyć do przygotowanej formy. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C. Wystudzić piernik, posmarować miodem i obłożyć płatkami migdałowymi i orzechami.
Dietetyczne ciasteczka owsiane
– 250g otręby owsianych
– 200g mąki razowej żytniej
– 300ml- chudego mleka
– 2 białka jajek
– 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego, może być cukier trzcinowy
– 2 łyżki oleju roślinnego
– bakalie –np. do środka ziarenka słonecznika, na wierzchu pestki dyni lub orzechy
Przygotowanie: mleko, białka, miód, olej – wymieszać (mikser lub thermomix)
Dodać mąkę, otręby owsiane. Masę wyrobić, dodać bakalie, uformować ciasteczka (ręcznie! Ok. 25 szt.), posmarować blaszkę, piec ok. 17min. w temp. 180C. Sztuka – ok. 40 kcal
Smacznego!
Więcej przepisów na zdrowe i smaczne dania znajdziesz na >>> BLOGU
Maria Fall-Ławryniuk, dietetyk i terapeuta ruchowy