Tydzień Rumuński w Gdańsku: Teatr, film i live cooking

Oidip fot Sebastian Marcovici

Spektakle dramatyczne i taneczne, koncerty, przeglądy filmów, wystawy oraz live cooking, czyli gotowanie na żywo – takie wydarzenia zaplanowano w ramach Tygodnia Rumuńskiego, który rozpoczyna się w piątek w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim. – Ten tydzień jest bardzo długi, bo potrwa prawie dwa tygodnie – mówi z uśmiechem szef instytucji prof. Jerzy Limon.

Gdański Teatr Szekspirowski organizuje przegląd kultury danego kraju nazywając je „tygodniem”. Do tej pory odbyły się Tydzień Brytyjski i Tydzień Flamandzki. – Rumunia, niestety, jest wciąż krajem mało rozpoznanym jako kraj wiodący w sztuce teatralnej i filmowej. Owszem o filmach się słyszy, bo zbierają znakomite nagrody – podkreśla prof. Limon. W czasie Tygodnia Rumuńskiego będzie można poznać twórczość tamtejszych artystów, między innymi zobaczyć film AFERIM!, który zdobył w tym roku Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie. Będą także specjalne pokazy filmów dla dzieci.

Główną osią programu wydarzeń są spektakle teatralne. Zaplanowano ich pięć, w tym przedstawienie znanego w Gdańsku reżysera Silviu Purcărete, którego sztuki były pokazywane w czasie Festiwalu Szekspirowskiego. Tym razem zaprezentuje „Edypa”, który przygotował w Teatrze Narodowym w Sibiu. Spektakl ten 30 maja rozpocznie Tydzień Rumuński. – Edyp jest jednym z najpiękniejszych tekstów literatury dramatycznej. Powróciłem do tragedii greckiej po wielu latach, to okazja do przywrócenia chęci stworzenia obrazów, z którymi od dawna nie pracowałem – mówił Silviu Purcărete.

Ponadto zostaną zaprezentowane: spektakl „dokumentalny” o niedawnej przeszłości Mołdawii „Clear history” z Teatru Spalatorie z Kiszyniowa, przedstawienie taneczne Zic Zac, monodram Aleksandry Kugacz „Wyjścia” i spektakl „Nauczyciel Religii” z Teatru Narodowego z Craiovej. 6 czerwca zaplanowano projekt muzyczno-wizualny „Bach in ShowBiz”. Będą to motywy muzyczne Jana Sebastiana Bacha w wersji pop, rock i electro.

W ramach Tygodnia Rumuńskiego zobaczyć będzie można trzy wystawy: Rumunia wielu narodów w fotografii XX wieku, Ceramika z Horezu oraz Anca Munteanu Rîmnic. Zaplanowano także spotkanie literackie z Bogumiłem Luftem oraz wykłady: Adama Burakowskiego – „Wolność i demokracja we współczesnej Rumunii” i Łukasza Galuska – „Trzy kolory. O sztuce Rumunii”.

Wyjątkowe popołudnie zaplanowano 7 czerwca na dziedzińcu Teatru Szekspirowskiego. Będzie można poznać Rumunię od kuchni, która ma w sobie wpływy śródziemnomorskie, głównie tureckie, ale też wschodnie lub kuchni bliskich i dalekich sąsiadów: Węgrów, Serbów i Niemców. Dominują potrawy mięsne, przeważnie z rusztu, np. mititei (grillowane kiełbaski z mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego, doprawiane czosnkiem i podawane z dodatkiem musztardy) lub sarmale (małe gołąbki zawijane w liście winogron lub kiszonej w całości kapusty), podawane z mamałygą (mămăligă). Rumunia słynie również z zup i barszczów oraz z bardzo słodkich deserów.

Imprezy odbywać się będą w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim, Teatrze w Oknie, Kinie Żak, Instytucie Kultury Miejskiej oraz Instytucie Sztuki Wyspa. Tydzień Rumuński, który potrwa do 10 czerwca, jest współorganizowany przez Rumuński Instytut Kultury.

000patronat baner

marz

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj