Trzech wybitnych szefów kuchni, produkty z Pomorza i gotowanie na ogniu. W sobotę w Jastarni

Plaża, widok na Bałtyk i gotowanie na żywo. „Dinner with a view” to trzech wybitnych szefów kuchni, produkty z Pomorza i gotowanie na ogniu. Na plaży w Jastarni w najbliższą sobotę odbędzie się kolacja dla 60 osób. Szefowie kuchni menu stworzą dopiero dwa dni przed finałem. – Zaplanowane mamy tylko ostateczne składniki, bo to wszystko zależy od połowów. Usiądziemy razem z Vivianą, Pawłem, pomocnikami i będziemy planować menu, żeby było ono efektów wspólnej pracy – zapowiada organizatorka kolacji Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz.

WYJĄTKOWY SMAKOŁYK

Na stole powinien pojawić się między innymi śledź. – Bardzo liczymy, że pojawią się już pierwsze trocie, bo to jest teraz taki okres, kiedy troć przypływa. A jeżeli przypłynie troć, to będziemy mieli też ikrę troci, która jest wyjątkowym smakołykiem – opowiada Malika.

Organizatorzy liczą, że pojawią się także bałtyckie krewetki i inne skorupiaki. Oprócz Maliki gotować będą Viviana Varese, szefowa kuchni odznaczonej gwiazdką Michelin włoskiej restauracji „Alice Restorante” oraz Paweł Twerjanowicz, szef kuchni w hotelu Dom Zdrojowy w Jastarni.

POMORSKI SĘKACZ?

Bardzo możliwe, że na stole pojawi się także sękacz. – On kojarzy się głównie ze wschodnią Polską, ale odkryłam, że na Pomorzu też był wytwarzany. W domach mieszczańskich to był element odświętnego posiłku. Liczę, że uda nam się pozyskać maszynkę do pieczenia na ogniu. Jeżeli tak, to sękacz, pomorski, z nutą przypraw, też się pojawi – cieszy się Malika.

GOTOWANIE NA OGNIU

Tematem przewodnim kolacji jest ogień. Szefowie kuchni chcą wrócić do bardzo prostych technik. Gotowanie odbędzie się zatem na ogniu. Szefowie kuchni swój plac do gotowania będą przygotowywać już w piątek. W akcji będzie można ich podziwiać od sobotniego poranka na plaży przy Domu Zdrojowym w Jastarni.

Magda Manasterska/mich
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj