Słońce jest, czas na dobre jedzenie. Łatwe i smaczne sosy, bez których nie wyobrażamy sobie majówkowego grilla [PRZEPISY]

Nie ma dobrego grilla bez dobrego sosu! Oczywiście, można pójść na łatwiznę i kupić gotowe dipy, ale nic nie smakuje tak dobrze jak polane samodzielnie zrobionym dressingiem. Poniżej kilka przepisów, które sprawią, że majówkowy grill będzie smakował wyjątkowo! 1. Sos czosnkowy

Bez niego nie wyobrażam sobie nie tylko grilla, ale także domowej pizzy.

Składniki:
mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano
kilka kropli soku z cytryny

Wymieszaj w miseczce jogurt z majonezem, wciśnij przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj przyprawy. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny. Sos nadaje się zarówno do sałaty, jak i do mięs.

2. Dip miodowo-musztardowy

Ten nieco bardziej pasuje do sałatek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by polać nim na przykład karkówkę z grilla.

Składniki:
4 łyżeczki musztardy – najlepiej w miarę kremowej, choć jeśli lubicie to francuska też się nada
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki wymieszaj i gotowe!

3. Uniwersalny sos do sałat a’la vinegret

Idealny dla tych, którzy lubią wyraźny smak, ale bez octowej nuty.

Składniki:
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła do smaku (opcjonalnie)

Wymieszaj olej lub oliwę z sokiem z cytryny, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i zioła. Przed polaniem sałaty energicznie wymieszaj.

4. Sos tysiąca wysp

Idealny do kanapek i pieczonych mięs.

Składniki:
5 łyżek majonezu
2 łyżki keczupu
1 mały ogórek konserwowy
1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
sól, pieprz do smaku (opcjonalnie)

Wymieszaj ze sobą majonez i keczup. Pokrój ogórek w kostkę i dodaj do sosu razem z cebulką. Dopraw do smaku. Jeśli chcesz, aby sos był nieco bardziej pikantny, możesz dodać na przykład odrobinę posiekanego chili.

5. Sos tatarski

Idealny do jajek i mięs.

Składniki:
3 łyżki majonezu
1,5 – 2 łyżki jogurtu naturalnego
2 nieduże ogórki konserwowe
Kilka grzybków marynowanych
garść szczypiorku
garść pietruszki
1 mała cebulka
2-3 łyżeczki chrzanu
łyżeczka cukru – opcjonalnie
sól, pieprz do smaku

Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj pokrojone w kostkę ogórki, grzybki, cebulkę i posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj chrzan, sól i pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj.

oprac. mar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj