Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Cafe & Restaurant na Zamku w Malborku, laureatem prestiżowej nagrody Gault&Millau Polska. Otrzymał tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej. – To dla mnie bardzo ważne wyróżnienie, szczególnie w stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości. Niemniej to praca zespołowa, więc dziękuję wszystkim, którzy ze mną pracują – mówił Bogdan Gałązka.
Nagroda Szefa Kuchni Tradycyjnej 2019 wręczona została podczas uroczystej gali Gault&Millau Polska, która odbyła się 26 listopada w AmberExpo w Gdańsku.
65 POMORSKICH RESTAURACJI DOCENIONYCH
W tym roku w „Żółtym Przewodniku” Gault&Millau wyróżniono 640 restauracji z całej Polski, w tym aż 65 z Pomorza. Najwyżej oceniane przez inspektorów są restauracje Mercato w Hotelu Hilton w Gdańsku oraz Biały Królik w Hotelu Quadrille w Gdyni.
Rozmowa z Bogdanem Gałązką, Basią Ritz i Pawłem Stawickim oraz więcej o „Żółtym Przewodniku” w audycji Gotuj się na weekend. Zaprasza Ewelina Potocka.
Posłuchaj: