Masło orzechowe to prawdziwa bomba odżywcza

Alergie pokarmowe dotykają od 5% do 10% ludzi. Powszechnym czynnikiem wywołującym alergię są orzeszki ziemne (które są roślinami strączkowymi, jak fasola czy groch) oraz orzechy z drzew orzechowych, jak pekany czy migdały.

Jeśli masz silną alergię, nawet coś, co miało kontakt z orzechami, może spowodować obrzęk, wymioty i biegunkę. Może nawet spowodować zapalenie gardła i utrudnić oddychanie lub mówienie.

DOBRY TŁUSZCZ

Większość tłuszczu w orzechach to tłuszcze nienasycone, które są dla Ciebie lepsze niż tłuszcze nasycone zawarte w mięsie lub tłuszcze trans zawarte w wielu przetworzonych produktach. Może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny, hormonu, który go reguluje esomed

PEŁNE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Nie tylko wysoka zawartość białka, błonnika i zdrowych tłuszczów jest dla Ciebie dobra. Orzechy mają też mnóstwo innych składników odżywczych, takich jak witaminy E i B6, folian, niacyna, magnez, cynk, miedź i potas. Zwróć uwagę na składniki masła orzechowego, czy to orzechowego, czy innego. Niektóre zawierają dodatek soli, cukru, konserwantów i niezdrowych tłuszczów, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

MASŁO MIGDAŁOWE

Jest to jeden z bardziej popularnych rodzajów masła, zaraz po wersji orzechowej, i jest świetnym źródłem witaminy B7, zwanej też biotyną. Ten składnik odżywczy jest niezbędny, by pomóc Twojemu organizmowi w przetwarzaniu tłuszczu, cukru i białka, które spożywasz. Pomaga też utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zdrową skórę.

MASŁO Z ORZECHÓW BRAZYLIJSKICH

Orzechy te są doskonałym źródłem selenu, który utrzymuje prawidłową pracę tarczycy, pomaga organizmowi tworzyć materiał genetyczny (DNA) i wzmacnia system odpornościowy. Wydaje się również, że chroni komórki przed szkodliwymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami. Osoby, które otrzymują mniej selenu, mogą być bardziej narażone na niektóre rodzaje raka.

MASŁO Z NERKOWCÓW

To nie jest orzech, ale pestka pewnego gatunku jabłek. Sam owoc jest bardzo cenionym przysmakiem w nadmorskich rejonach Brazylii, gdzie rośnie. Niezależnie od tego, czy nazywasz go orzechami czy nasionami, jest świetnym źródłem miedzi, której Twoje ciało potrzebuje do odżywiania tkanek i krwi oraz produkcji energii. Może mieć też właściwości przeciwutleniające, które chronią Twoje komórki przed uszkodzeniami.

MASŁO Z ORZECHÓW WŁOSKICH

Orzechy włoskie są jednym z najlepszych niezwierzęcych źródeł zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3. W szczególności dostarczają kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest budulcem dla innych kwasów omega-3. Masło nie zawsze jest łatwo dostępne w sklepach, ale możesz przygotować jego porcję w domu w robocie kuchennym.

Artykuł sponsorowany

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj