Właściwe żywienie w trakcie choroby nowotworowej ma ogromne znaczenie – przekonują lekarze i dietetycy. Odpowiednio skomponowana dieta wspiera organizm w procesie leczenia, wpływa na polepszenie samopoczucia pacjenta, a w efekcie na skuteczność terapii. W Gdyńskim Centrum Onkologii odbędą się warsztaty żywieniowe dla pacjentów chorych na raka i ich rodzin.
Wielu pacjentów onkologicznych boryka się z problemami związanymi z odżywianiem. Dostarczenie odpowiedniej ilości składników pokarmowych bywa dla nich dużym problemem. Z powodu braku apetytu, trudności ze spożywaniem posiłków, a także na skutek przebytej operacji czy chemioterapii pacjenci tracą wagę, a ich organizm jest bardzo osłabiony.
WYKŁAD I DEGUSTACJA
W środę 22 czerwca o godzinie 11:00 w Gdyńskim Centrum Onkologii odbędą się warsztaty żywieniowe skierowane do pacjentów chorych na raka i ich rodzin. Na spotkaniu oprócz wykładu na temat odżywiania w chorobie nowotworowej, zaplanowano prezentację przykładowych posiłków i ich degustację.
Warsztaty poprowadzą Monika Matuszewska, dietetyk z Gdyńskiego Centrum Onkologii Szpitali Wojewódzkich w Gdyni oraz mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk, autorka prezentowanych podczas spotkania przepisów kulinarnych.
UDZIAŁ JEST BEZPŁATNY
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Zapisów można dokonywać pod adresem mailowym: elosinska@szpital-morski.pl lub dzwoniąc pod numer 58 72 60 405. Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Warsztaty są organizowane w ramach ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.