Ceny ryb za mocno skaczą, czyli problemy przetwórców na 4. Kongresie Rybnym w Sopocie

W Sopocie, z udziałem ponad 300 osób, rozpoczął się 4. Kongres Rybny. To zorganizowane pod honorowym patronatem Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Marka Gróbarczyka, spotkanie producentów, hodowców i przetwórców ryb.

Bogusław Kowalski, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórstwa Ryb mówi, że jednym z najważniejszych problemów branży są wysokie ceny surowca.

– Nie możemy pozwolić sobie na stabilną politykę cenową, gdy ceny ryb skaczą o 10, 15, 20, a nawet 50 procent, jak było w przypadku łososia – powiedział Bogusław Kowalski.

BRAK WYKWALIFIKOWANYCH PRACOWNIKÓW

Kolejnym problemem jest brak wykwalifikowanych pracowników; specjalistów, technologów przetwórstwa rybnego, jak i zwykłych pracowników. – Cały czas szukamy takich pracowników – powiedział Bogusław Kowalski.

Branża liczy także na pomoc rządu w tej sprawie. Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórstwa Ryb powiedział, że trwają rozmowy z jednym z ministerstw na temat utworzenia programu dotyczącego kształcenia w zakresie przetwórstwa rybnego.

10 MILIARDÓW ZŁOTYCH PRZYCHODÓW

Branża przetwórstwa rybnego to prawie 10 miliardów złotych przychodów, z czego 65 procent pochodzi z eksportu polskich ryb. Kongres zakończy się jutro.

IAR/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj