Za jedzenie na Pomorzu płacimy coraz więcej. Ale jest jeden wyjątek

Chleb – blisko 5 procent, kurczak – prawie 14, a masło – niemal 50 procent. Tak rosły ceny tych produktów. Główny Urząd Statystyczny przedstawił statystyki dotyczące cen żywności na Pomorzu.

Najświeższe dane pochodzą z grudnia i GUS – tradycyjnie – porównał to, jak wyglądały ceny w tym miesiącu z grudniem poprzedniego, a więc 2016 roku. Wynika z nich, że ceny większości produktów żywnościowych znacząco wzrosły.

CENY MASŁA W GÓRĘ

– Największy wzrost cen, o blisko połowę, zanotowano w przypadku masła. Nie było zbyt wielu produktów, których ceny spadły, ale w tej grupie największy spadek zanotował cukier. To ponad 13 procent – mówi Zbigniew Pietrzak z Urzędu Statystycznego w Gdańsku.

Uśrednione dane za cały ubiegły rok Główny Urząd Statystyczny opublikuje w ciągu kilku najbliższych tygodni. Teraz urzędnicy dysponują danymi za trzy pierwsze kwartały 2017 roku.

„TO NOWA SYTUACJA”

– Z analizy danych za trzy kwartały wynika, że inflacja wyniosła 1,9 procent. To nowa sytuacja, ponieważ w poprzednich latach notowaliśmy spadek cen, zarówno w skali całego kraju, jak i w naszym województwie. W Polsce ceny malały w latach 2015 i 2016. W pomorskim dotyczyło to także 2014 r. – mówi Zbigniew Pietrzak.

Więcej na ten temat w materiale Sylwestra Pięty po 17.

 


Sylwester Pięta/mm

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj