Przez suszę na pewno głębiej sięgniemy do portfela. Co, kiedy i o ile podrożeje? Sprawdzamy

Przez suszę będziemy więcej płacić za mąkę i pieczywo. Trwający od maja do czerwca brak opadów sprawił, że tegoroczne plony są wyjątkowo niskie. W efekcie ceny zbóż poszybowały w górę.

Znaczącą podwyżkę cen w skupach zanotowano już na przełomie lipca i sierpnia, gdy żniwa ruszyły na dobre. Średni wzrost cen w porównaniu do sierpnia 2017 roku wynosi od 20 do dwudziestu kilku procent.

– Najbardziej na suszę zareagowały ceny pszenicy. Obecnie za tonę trzeba zapłacić ok. 730-760 zł, podczas gdy w ubiegłych latach te ceny oscylowały w okolicach 600-650 zł. Kolejnym gatunkiem, którego cena znacząco wzrosła jest żyto. Tutaj mamy ponad 25-procentowy wzrost z ok. 450 do 650 zł za tonę. Inne gatunki strategiczne jak jęczmień czy pszenżyto także podrożało. Pszenżyto skupuje się za ok. 680-700 zł, a w latach poprzednich cena wynosiła od 550 do 600 zł za tonę – mówi Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

DROŻSZA MĄKA I CHLEB?

Podobny, około 20-procentowy wzrost powinny też zanotować ceny samej mąki, ponieważ surowiec jest głównym składnikiem cenowym mąki.

– W przypadku mąki surowiec jest podstawowym kosztem, on wynosi ok. 70% ceny końcowej. Więc jeśli mamy duży wzrost ceny surowca, to i produkt końcowy jest znacząco droższy. Szacuję więc, że wzrost ceny mąki będzie podobny jak wzrost cen samego zboża – mówi Piotr Górski z Gdańskich Młynów.

Według Piotra Górskiego ceny pieczywa w małych piekarniach mogą zostać podniesione już w sierpniu. Duży odbiorcy mąki – którzy podpisują wielomiesięczne lub roczne kontrakty ze stałą ceną – będą mogli utrzymać je do czasu podpisania nowych umów.

Posłuchaj materiału Sylwestra Pięty:

Sylwester Pięta/mmt
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj