Zawijasy z ciasta francuskiego, mini roladki z tortilli czy sałatka cezar z kurczakiem. Słuchacze nadesłali do redakcji Radia Gdańsk przepisy na sylwestrowe dania. Co polecają nasi słuchacze?
Pan Adam na imprezę sylwestrową poleca zawijasy z ciasta francuskiego. – Płat ciasta francuskiego smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy ser i szynkę lub inną dowolną wędlinę. Następnie zawijamy, kroimy na krążki, rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku 180°C przez 25 minut – pisze pan Adam.
Babeczki z kruchego ciasta w wersji słodkiej i bez cukru poleca z kolei pani Ania. – Te na słodko możemy wypełnić na przykład karmelem lub polukrować i posypać kolorową posypką. Te na słono wypełniamy np. pasta z wędzonego łososia. Można wykorzystać do tego już gotową pastę w tubce. Na to zielona gałązka świeżego koperku i gotowe. Każdą babeczkę umieszczamy w papierowej papilotce i voila! To proste, efektowne i dosyć szybkie danie, bo jego przygotowanie można rozłożyć w czasie – napisała do nas pani Ania.
ULUBIONE DANIA SŁUCHACZY
Koreczki z różnych składników to pomysł pani Beaty. – Z oliwką, serkiem żółtym, grzybkiem marynowanym i papryką – wylicza pani Beata. – Do tego przygotuję sałatkę z krewetek: pomidorki sparzone, obrane ze skorki, pokrojone w kosteczkę, do tego jajka, ugotowane krewetki i majonez z jogurtem naturalnym (najlepiej greckim). Do tego oczywiście wino i szampan – pisze.
Roladki z szynki to sylwestrowe danie pani Angeliki. – Moi przyjaciele co roku zachwycają się ich smakiem. Są szybkie w przygotowaniu, bo nadziewam je ogóreczkiem konserwowym, jajkiem od pobliskiego gospodarza, papryką i serem. Wszystko przykryte pyszną galaretką do dań słonych. To danie robi furorę co roku – dowiadujemy się od pani Angeliki.
SŁUCHACZE POLECAJĄ
Dla pani Agaty nie ma sylwestra bez sałatki cezar z kurczakiem. – Dobrym pomysłem są też roladki z tortilli np. z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem – wymienia pani Agata.
Mini kanapki to ulubione danie sylwestrowe pana Romana. – Składniki to krakersy, ser, zielony ogórek, rzodkiewki i wędlina. Na krakersy kładziemy te składniki i ozdabiamy według własnego uznania – pisze pan Roman.
Chipsy-frytki z warzyw to pomysł Fromborczanki. – Można wziąć buraka, seler, marchewkę, batata i co kto lubi, pokroić cienko na chipsy, skropić oliwą, dodać ulubione zioła i włożyć do piekarnika na 13 minut, na 200 stopni – poleca słuchaczka.