Gofry z bitą śmietaną, lody, ryba z frytkami i szwedzki stół – Polacy lubią zjeść na urlopie. Wrócą ciężsi nawet o 3 kilogramy

Solidne śniadanie, potem lody i gofry na deptaku. Po drodze ryba z frytkami lub kiełbasa z grilla i wreszcie zakrapiana kolacja w hotelowej restauracji – jedzenie na urlopie to dla Polaków ważna sprawa. Właśnie o wyżywienie pytamy najczęściej w mailach do hotelarzy. Tymczasem, żeby spalić kalorie z porcji ryby w panierce z frytkami, trzeba intensywnie spacerować dwie i pół godziny.

– W sezonie każdego dnia hotelarze otrzymują maile z pytaniami o menu śniadaniowe, ofertę lokali gastronomicznych, bliskość obiektu noclegowego od popularnych restauracji, regionalne smakołyki. Jakość tego, co na talerzu, staje się z roku na rok ważniejsza przy wyborze miejsca, w którym chcemy spędzić czas wolny – podkreśla Agnieszka Wirkowska z platformy rezerwacyjnej Noclegi.pl, badającej zachowania turystów, wypoczywających w Polsce.

TRZY KILOGRAMY NA PLUSIE

A w wakacje na turystów czyha wiele pokus. Z jednej strony dostępność jedzenia podczas, coraz częściej wybieranego przez Polaków, pobytu z pełnym wyżywieniem, z drugiej nęcące regionalnymi smakołykami bary i modne restauracje w kurortach, no i tradycyjne już wakacyjne przekąski. Nic dziwnego, że dość często urlopowe kulinarne szaleństwo skutkuje dodatkowymi kilogramami. Dodatni bilans energetyczny i brak ruchu spokojnie mogą dodać nam w tydzień nawet trzy kilogramy.

– Same tylko frytki to 330 kcal, a gofr z bitą śmietaną i żelowymi owocami to 400 kcal – ostrzega mgr Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. – Zużycie takiej porcji energii wymaga sporo wysiłku. Spalenie 600 kcal z porcji ryby w panierce z frytkami wymaga dwóch i pół godziny dynamicznego spaceru – wyjaśnia i radzi, żeby w czasie wyjazdu zjadać poszczególne posiłki w ilościach takich, jak w domu.

ZASADA „4U”

Proponuje też zasadę „4U”: uregulowanie, urozmaicenie, uprawianie i uwodnienie. – W uregulowaniu pomocne jest zaplanowanie pór posiłków, z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny – mówi dietetyk. – Za to urozmaicając posiłki warto pamiętać, że szwedzki stół zawiera wiele pułapek dietetycznych: tłustych wędlin, parówek, kiełbasek, serów żółtych, topionych, przekąsek zalanych olejem, majonezu oraz tych zawierających cukry proste: drożdżówek czy słodkich płatków – tłumaczy

Do uwadniania zamiast słodkich napojów przyda się woda mineralna naturalna lub z dodatkami, takimi jak cytryna czy mięta oraz napary słabej herbaty zielonej lub czerwonej.

GOFRY BEZ ŚMIETANY

Co ze słodkościami? – Zamiast gofra z frużeliną i bitą śmietaną wybierzmy gofra ze świeżymi owocami, natomiast 3 gałki lodów z polewą zamieńmy na takie bez zbędnych dodatków lub lody sorbetowe – radzi dietetyk i zachęca, żeby na urlopie każdą wolną chwilę wykorzystać aktywnie. – Spacery czy jazda na rowerze to wspaniały sposób na zwiedzanie, a wieczorna, długa przechadzka zapewni zdrowy wypoczynek nocny. Z kolei pływanie i ćwiczenia w wodzie to świetna metoda spalania kalorii – podkreśla.

Na szczęście z danych Noclegi.pl wynika, że rośnie grupa osób zainteresowanych takim właśnie zdrowym stylem wypoczywania. – Mamy pytania o dostępność siłowni w miejscu wypoczynku, kaloryczność posiłków albo możliwość przygotowania specjalnego menu, uwzględniające dietetyczne wymagania gości – relacjonuje Agnieszka Wirkowska.

POPADAMY W SKRAJNOŚCI

– Bywa, że popadamy w skrajność z drugiej strony. Mieliśmy gości, żądających wegańskiego pieczywa w wiejskim obiekcie, odległym 20 km od najbliższego sklepu. Są też przypadki, gdy goście przywożą własne wiktuały i przyprawy, żądając przygotowania posiłków wyłącznie z własnych składników – dodaje.

– Chociaż z każdym rokiem coraz więcej jest pytań o sojowe mleko czy syrop z agawy, to ciągle jeszcze dominujący model wypoczynku to frytki, piwo i kiełbasa z grilla za plażowym parawanem – podkreślają hotelarze.

 

Kaloryczność wakacyjnych przekąsek – ile spaceru, by spalić tę wartość energetyczną

Gofr (pusty) 150 kcal – 36 minut

Gofr z bitą śmietaną i żelowymi owocami 400 kcal -100 minut

Frytki 330 kcal – 80 minut

Lody czekoladowe 2 gałki 245 kcal – 60 minut

Deser lodowy z bakaliami i bitą śmietaną 350 kcal – 85 minut

Ryba w panierce i frytki 600 kcal – 150 minut

 

PAP/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj