Salmonella w suszonej bazylii. Niebezpieczne partie produktu wycofane ze sklepów [OSTRZEGAMY]

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii suszonej bazylii. Powodem jest wykrycie bakterii salmonelli w próbkach zbadanych w ramach kontroli urzędowej.

Wycofane ze sprzedaży zostały dwie partie suszonej bazylii pakowane po 15 g, o numerach 19.11 i 19.12, oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.

„W wyniku postępowania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną ustalono, że podmiot P.P.H.U. MAGRAMA użył ww. partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero – bazylia otarta, będącej marką własną firmy Netto Sp. z o.o.” – napisano na stronie GIS.

NIEBEZPIECZNA NAWET PO DŁUŻSZYM CZASIE

Jak podaje inspekcja, pałeczki salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów bez obróbki termicznej.

Konsumenci, którzy kupili wskazane partie produktu, nie powinni ich spożywać.


PAP/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj