Rzecznik rządu o wyborach prezydenckich, pomoc dla sopockich przedsiębiorców i wyniki fińskiego eksperymentu [PIĄTEK W RADIU GDAŃSK]

Od godziny 8:30 zapraszamy na audycję Gość Dnia Radia Gdańsk. Piotr Kubiak rozmawiać będzie ze słupskim posłem PiS, rzecznikiem rządu – Piotrem Müllerem. Wśród tematów pojawią się kwestie efektów odmrażania gospodarki i kolejnych etapów tego działania. Czy instytucje unijne oceniają, że kryzys ma dotknąć Polskę mniej niż inne kraje? Jaki jest faktyczny stan polskiej gospodarki i jak się sprawdzają tarcze antykryzysowe oraz tarcza finansowa Polskiego Funduszu Rozwoju? Jednym z kluczowych tematów będzie także ustalenie kolejnej daty wyborów prezydenckich.


Samorządowym Piątku Joanna Stankiewicz rozmawiać będzie z Aleksandrą Gosk, radną Platformy Sopocian oraz Bartoszem Łapińskim, sopockim radnym Prawa i Sprawiedliwości. Władze miasta chcą wspomóc gastronomię, turystykę i kulturę, udostępniając bezpłatnie tereny zielone, które pozwolą przygotować na sezon wakacyjny ofertę dostosowaną do obowiązujących wymogów. Miasto nie rezygnuje też z festiwali, ale znacznie ograniczy liczbę widzów. Czy propozycje na ten sezon są wystarczające i czy uratują branżę? Odpowiedzi na te pytania usłyszymy chwilę po godzinie 9:00.


Po godz. 9:30 zapraszamy na audycję Ludzie i Pieniądze. Gośćmi Iwony Wysockiej będą Szczepan Sakowicz, dyrektor gdańskiego oddziału Kainos Polska i Artur Kiełbasiński. Są wyniki fińskiego eksperymentu w sprawie gwarantowanego dochodu podstawowego, teraz chce go wprowadzić Hiszpania, część ekonomistów też o tym wspomina jako o leku na pobudzenie popytu po pandemii. Wraca także temat podziału wakacji na regiony w różnych terminach, o co apelują o to przedsiębiorcy z branży turystycznej. jakie są za i przeciw?


Chwilę po godz. 11 zapraszamy na audycję Studio Polityka. Gośćmi Jarosława Popka i Piotra Kubiaka będą Marek Formela („Gazeta Gdańska”, portal wybrzeże24.pl) i Andrzej Potocki (Tygodnik „Sieci”). Tematami rozmowy będą przede wszystkim wybory prezydenckie i reakcje samorządów na kwestie z nimi związane. 


W audycji kulinarnej wiosna i dużo warzyw, a konkretnie: nowalijki. Opowiadać o nich będzie twórca konceptu kulinarnego Bółt w Stacji Food Hall i szef kuchni hotelu Scandic, Piotr Ślusarz, a pytania zada mu Ewelina Potocka. Co warto jeść teraz, w maju? Zapraszamy na Gotuj się na weekend o godzinie 13:20.


O godzinie 14:30 tradycyjnie zapraszamy na wiadomości regionalne. Tym razem w szczególności przyjrzymy się informacjom z Kaszub południowych.


O godz. 18:10 w audycji Podwieczorek  mistrzów Konrad Mielnik rozmawiać będzie z Maciejem Figasem, który od 1992 roku jest dyrektorem Opery Nova w Bydgoszczy. Panowie będą rozmawiać o genezie sukcesu tej sceny, trudnych czasach pandemii i o perspektywach na przyszłość.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj