Restauracja Gothic w zamku w Malborku „ofiarą” pandemii. „Była częścią warowni, dziś gości nie ma” [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

Po 13 latach restauracja Gothic w zamku w Malborku zakończyła działalność – padła ofiarą pandemii. Dowodził nią znany i bardzo ceniony szef kuchni Bogdan Gałązka, który był gościem Eweliny Potockiej w audycji Gotuj się na weekend.


– W dużej mierze pracujemy sezonowo. W połowie marca przygotowywaliśmy się do tego, żeby naszych gości przywitać w kwietniu. 90 proc. odwiedzających to goście z zagranicy. W samym kwietniu mieliśmy zarezerwowanych 26 grup głównie z Włoch i Japonii, czyli krajów najbardziej dotkniętych pandemią – mówił Bogdan Gałązka.

– Szczęście i nieszczęście tej lokalizacji jest takie, że mój cały biznes opierał się na gościach, którzy odwiedzają zamek w Malborku. Restauracja stała się częścią warowni. Dzisiaj gości nie ma, samoloty nie latają, granice zamknięte, w zamku wiatr hula, tylko od czasu do czasu ktoś tam się pojawi – wyjaśnił powody zamknięcia szef kuchni.

– Zawsze chciałem, żeby ludzie wynieśli z zamku smak i piękno tego muru. Niestety, Excel zwyciężył – podkreślił.

Posłuchaj całej rozmowy:

 

Ewelina Potocka/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj