Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej w Sopocie, działający w lokalach komunalnych, zapłacą złotówkę za czynsz dzierżawny – poinformowało w środę biuro prasowe Urzędu Miejskiego w Sopocie.
– Pierwsze pakiety wsparcia dla sopockich przedsiębiorców wprowadziliśmy w życie w kwietniu, na początku pandemii. 37 gastronomików skorzystało wówczas z terenów zielonych oddanych do ich dyspozycji i możliwości powiększenia ogródków gastronomicznych. Jednak sytuacja branży gastronomicznej, restauratorów w tej chwili jest bardzo zła i dalsze wsparcie jest absolutnie konieczne – powiedział w komunikacie prasowym prezydent miasta Jacek Karnowski.
OBNIŻKA
Sopockim przedsiębiorcom, prowadzącym działalność gastronomiczną i dzierżawiącym nieruchomości gruntowe lub wynajmującym lokale, będące własnością miasta Sopotu, czynsz dzierżawny został obniżony do 1 zł netto za miesiąc.
Gastronomicy będą płacić symboliczne opłaty do czasu odwołania obostrzeń, tj. do odwołania zakazu prowadzenia działalności gastronomicznej w strefie czerwonej.
OŚWIADCZENIE
Według rozporządzenia prezydenta Sopotu, o obniżenie czynszu może wnioskować każdy dzierżawca lub najemca, który został zmuszony do zawieszenia działalności gastronomicznej ze względu na wprowadzone obostrzenia. Warunkiem obniżenia opłat jest złożenie przez dzierżawcę lub najemcę oświadczenia o obniżeniu czynszu do 1 zł netto poddzierżawcy lub podnajemcy.
OGRÓDKI PRZY RESTAURACJACH
Wsparciem będzie też możliwość, aby właściciele lokali, objętych zakazem prowadzenia działalności gastronomicznej, a posiadający zezwolenia na ustawienie ogródków bądź obiektów gastronomicznych, mogli wystąpić o zmianę obowiązujących zezwoleń, tj. skrócenie ich do dnia zakazu, wprowadzonego przez rząd z uwagi na stan epidemiczny. W przypadku już wniesionych opłat z tytułu zajęcia pasa drogowego, środki te będą zwracane.
OBNIŻKA CEN ZA ŚMIECI
Możliwe będzie również pomniejszenie opłaty za śmieci. W obecnej sytuacji każda z firm lub instytucji, która zawiesza działalność, może złożyć deklarację korygującą na mniejszą lub zerową ilość odpadów do odbioru.
PROMOWANIE FUNKCJONUJĄCYCH LOKALI
Ruszyła również druga odsłona akcji promującej sopockie restauracje oferujące dania na wynos, także z dowozem. Do programu zgłosić może się każdy, kto zdecydował się na tę formę działalności. Partnerem przedsięwzięcia jest Sopocka Organizacja Turystyczna.