Karton z trawą i słomą bardziej przyjazy dla środowiska. Innowacyjne opakowania z Gdańska

jaja opakowanie1

Gdańska firma Czachorowski, jako pierwsza w Polsce, produkuje opakowania do jaj z trawą i słomą. – To innowacyjny produkt, który pozwala zaoszczędzić życie setkom drzew – opowiada Andrzej Czachorowski, właściciel przedsiębiorstwa handlującego jajami i produkującego do nich opakowania. Tradycyjna wytłaczanka jest co prawda zrobiona z biodegradowalnej pulpy drzewnej, ale dodanie do niej słomy czy trawy pozwala na wyprodukowanie większej ilości opakowań z jednej tony makulatury.


Opakowanie, z trawą zmieszaną z pulpą drzewną, na pierwszy rzut oka nie różni się od zrobionego z samej pulpy. Gdy jednak przyjrzymy się lepiej, to zauważyć można źdźbła wprasowane w porowaty karton. Skład takiego opakowania to 60% masa drzewna i 40% trawa lub słoma. Jakie są oszczędności dla środowiska? 1 tona makulatury to 17 uratowanych drzew. Zmieniając pulpę na trawę czy słomę można wyprodukować 40% więcej opakowań z jednej tony makulatury. Oznacza to ocalenie dodatkowo 7 drzew.

Fot. Czachorowski

– Taka produkcja, nie dość że z korzyścią dla natury, jest zresztą bardziej opłacalna. Nowe opakowania są po prostu trochę tańsze – przyznaje Andrzej Czachorowski. Na początku trzeba zainwestować więcej w maszyny, Czachorowski prowadził też badania, ale na dłuższą metę inwestycja procentuje. Przedsiębiorca uważa, że innowacje ekologiczne są konieczne, konsumenci wyraźnie zmieniają swoje wybory i szukają produktów bardziej przyjaznych naturze. Widać to już w Polsce, ale firma Czachorowski, to gigant w produkcji opakowań i jeden z głównych graczy na rynku handlu jajami w Europie. Miesięcznie obraca kilkoma milionami jaj. Skala innowacji jest przez to ogromna.

Włodzimierz Raszkiewicz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj