Na jajkach ze znanego dyskontu stwierdzono salmonellę. GIS ostrzega: zjedzenie ich na surowo grozi zachorowaniem

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenia przed salmonellą na powierzchni skorupek jaj. Komunikat dotyczy jednej partii jaj wyprodukowanych dla Jeronimo Martins przez firmę OVOVITA ze Rzgowa oraz partii jaj z Fermy Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda z Żyrakowa.

Sanepid ostrzega, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może spowodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie. W efekcie może dojść do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.

Ostrzeżenie dotyczy jaj „Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L” o numerze partii POW12 20.11 z terminem ważności do 20 listopada, kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326.

Jajka wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. przez firmę OVOVITA, a za ich pakowanie odpowiada zakład pakowania jaj „Prawda” (kod zakładu pakowania: PL-10065901), który natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu salmonelli na powierzchni jajek rozpoczął wycofywanie danej partii z obrotu, a także poinformował fermę, z której pochodziły jaja. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej nie stwierdził na razie niezgodności w procedurach higienicznych, ani badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające.

ZIDENTYFIKOWANO POTENCJALNYCH NABYWCÓW ZAKAŻONYCH JAJEK

Drugie z wydanych ostrzeżeń dotyczy jaj kurzych z chowu klatkowego, klasa M, które do obrotu wprowadziła Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda. Chodzi o jaja o numerze partii: 25.10.2021, z terminem ważności do 27 listopada, kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303.

GIS podał, że organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę w miejscu pakowania jaj. Ustalono, że zakwestionowana partia została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano osoby, które mogły nabyć jajka, żeby podjąć dalsze działania mające na celu ochronę zdrowia publicznego. Powiadomiono powiatowego lekarza weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.

JAKIE SĄ OBJAWY SALMONELLI?

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, pałeczki salmonelli od wielu lat są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego w Polsce. Zachorowania przez nie wywołane zazwyczaj objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
 

PAP/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj