Płynny rzepak, Helskie Anchovis i chleb owsiany. W Gdańsku wręczono Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego

Coś nowego, coś nawiązującego do regionu i przede wszystkim coś… smacznego. W czwartek w Gdańsku finaliści konkursu „Pomorskie Smaki” odebrali Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Wybrano najlepsze produkty w pięciu kategoriach.

Finał tegorocznej edycji odbył się ósmego września. Do konkursu wpłynęło aż 68 zgłoszeń. Werdykt komisji konkursowej zapadł w pięciu kategoriach.

„WARTO POKAZYWAĆ I SMAKOWAĆ”

– Wybraliśmy produkty roślinne, oleje i octy, produkty zwierzęce, rybne, i pozostałe. Pokazujemy te, które pochodzą z regionu. Produkcja wyrobów roślinnych czy zwierzęcych w województwie jest na wysokim poziomie, podobnie małe przetwórnie mięsne. Warto to pokazywać i smakować – przyznaje członek Zarządu Województwa Pomorskiego, Józef Sarnowski.

Produkty, które uzyskały najwyższe noty komisji konkursowej tej edycji to: Helskie Anchovis z firmy prowadzącej restaurację Gryfon w Jastarni, Płynny rzepak z Gospodarstwa Rolniczego Michała Paszota, chleb owsiany na zakwasie z Pracowni Wypieków Magdaleny Kuczyńskiej, piwo Krollinger z gdańskiego Browaru PG4 oraz syrop malinowo-imbirowy na miodzie lipowym z firmy Kaszubskie Zioła.

 

(Fot. Radio Gdańsk/Aleksandra Nietopiel)

 

Zwycięzcy, oprócz statuetek, otrzymali także nagrody finansowe.

 

Aleksandra Nietopiel/ua

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj