Wybraliśmy nowy Pomorski Przysmak. Sprawdź, które smarowidło było najsmaczniejsze

(fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

Radio Gdańsk po raz trzeci wybrało Pomorski Przysmak. Tematem tegorocznej edycji konkursu były smarowidła. Na naszym radiowym stole pojawiały się zatem dżemy, pasty, smalec i inne pyszności, którymi można posmarować kawałek aromatycznego, swojskiego chleba.

Po dwóch miesiącach smarowania i smakowania wybraliśmy Pomorski Przysmak Radia Gdańsk 2023. Jury w składzie Urszula Sobiecka, Artur Michna i Magda Szpiner zdecydowali, że najlepszym pomorskim smarowidłem została liberka z Łeby. Wyróżnione zaś zostały: pasta rydzowa z Brus i marmolada z płatków róży przekazane przez KGW Malwy z Sierzna. 

A już najbliższy piątek, 8 września, po godz. 13:00, w audycji „Gotuj się na Weekend” poznamy laureatów naszej nagrody i tajemnice ich kuchni. Wszystkim laureatom gorąco gratulujemy!

W każdy wakacyjny piątek Magda Szpiner wraz z jurorami smakowali i oceniali smarowidła z całego Pomorza. W tym roku jej gośćmi byli: Urszula Sobiecka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo, znawczyni regionalnych smaków Pomorza, laureatka wielu nagród i wyróżnień kulinarnych, oraz Artur Michna, krytyk kulinarny, podróżnik, komentator najważniejszych imprez gastronomicznych i miłośnik tradycyjnych smaków.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

ODCINEK PIERWSZY:

Pierwszą kandydatką do tytułu „Pomorskiego Przysmaku” była pasta z makreli. Musi być ona intensywna i wyrazista, więc poza bazowymi składnikami – wędzoną makrelą, cebulą, ogórkami konserwowymi i jajami na twardo – trzeba sowicie przyprawić ją solą i pieprzem.

(fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

ODCINEK DRUGI:

W drugim odcinku zaprezentowaliśmy pastę jajeczną. To popularne w Polsce smarowidło w Żukowie jest przygotowywane z dodatkiem musztardy i kwaśnej śmietany, co dodaje wyrazistości. Konieczny jest też dodatek pieprzu i „czegoś zielonego” – koperku, pietruszki lub jednego i drugiego. Klasycznym spoiwem pasty jajecznej jest majonez.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

ODCINEK TRZECI:

Propozycją gminy Szemud do tytułu „Pomorskiego Przysmaku” jest smalec, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Leśna. Smalec zawiera skwarki i dużo cebuli, jest też doprawiony i ładnie pachnie.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

ODCINEK CZWARTY:

W Pruszczu Gdańskim Magda Szpiner i jej przyjaciele mieli okazję posmakować pasty z kurdybankiem. Oprócz wspomnianego składnika smarowidło łączy pomidory, kaszę pęczak, oregano, cebulę oraz konopię.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

ODCINEK PIĄTY:

Chmielno stawia na kaszubską truskawkę i jagody z pobliskich borów. Z tego połączenia powstał dżem truskawkowy z jagodą leśną. Przetwór ma trochę inny, ciemniejszy kolor, a nasi jurorzy próbowali go na chałce, co dodało poczęstunkowi kolejnych walorów smakowych.

(fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

ODCINEK SZÓSTY:

Pierwsze obozy harcerskie czy górskie wędrówki nie mogły się odbyć bez niego. To oczywiście paprykarz. Dziś ma już swój pomnik. A jakie były jego początki?

W poszukiwaniu Pomorskiego Przysmaku Radia Gdańsk nasi jurorzy, czyli Magda Szpiner, Urszula Sobiecka i Artur Michna, kosztowali naszej łebskiej wersji tego retro smarowidła z kaszą pęczak, którą naszym radiowcom przekazał pan Krzysztof.

ODCINEK SIÓDMY:

W Brusach nasi jurorzy delektowali się chlebem z pastą z rydzów – podobno najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Co ciekawe, to smarowidło jest wyśmienite również, gdy rozsmarujemy je na… liściu cykorii.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

ODCINEK ÓSMY:

Sierzno dało naszym jurorom możliwość posmakowania marmolady z płatków róży. Największe znaczenie miał tu intensywny aromat – według twórców tego przysmaku marmolada pachnie ogrodem i latem.

ODCINEK DZIEWIĄTY:

Ostatnie smarowidło, jakie oceniali jurorzy naszego konkursu, to pasztet wieprzowy liberka. Powstał on z mięsa, które producent sam utuczył i wyhodował – jak przyznali jurorzy, świadczy to między innymi o autentyczności.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

W naszym cyklu występują:

Urszula Sobiecka – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo,

Artur Michna – krytyk kulinarny i znawca kuchni regionalnej.

Partnerem tegorocznej akcji jest KOWR.

POPRZEDNIE EDYCJE

W zeszłym roku zwycięzców wyłoniło jury w składzie: Ewelina Potocka – dziennikarka Radia Gdańsk, Urszula Sobiecka – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Niestępowa, oraz Sławomir Miotk – miłośnik kuchni tradycyjnej i nowoczesnej, szef kuchni i doradca gastronomiczny. W trakcie wakacji ci miłośnicy dobrej kuchni odwiedzili pomorskie gminy i spróbowali zawekowanych specjałów. Do wyścigu stanęły znane wszystkim ryby w occie, koreczki, salcesony i pasztety, a także zaskakujące propozycje, jak pesto z konopi, śledź z jagodami goi i szczupak z kiszonymi truskawkami. Listę wszystkich zawekowanych smakołyków, biorących udział w konkursie, można znaleźć >>>TUTAJ. Choć niektóre smakołyki zaskoczyły jurorów, okazali się jednomyślni – wyróżnienia otrzymały pesto z konopi ze Starogardu Gdańskiego, marynowane ryby z Kościerzyny i dżem dyniowy z Chmielna.

Z kolei w pierwszej edycji naszego konkursu poszukiwaliśmy deseru, który mógłby stać się kulinarnym symbolem Pomorza, jak toruńskie pierniki czy poznańskie rogale. Wśród „kandydatów” znalazły się między innymi kręgle kociewskie, chrusty drożdżowe, rogaliki i usteckie krówki, a tytuł słodkiego „Pomorskiego Przysmaku” ostatecznie zdobyła Gdyńska Rybka – nadziewany przysmak z gofrowego ciasta. Listę słodkich propozycji można znaleźć >>>TUTAJ.

Magda Szpiner/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj