Wiemy, dlaczego Polacy wyrzucają jedzenie. Sondaż podpowiada też, jak zapobiegać marnotrawstwu

(Fot. Pixabay)

Najczęstszymi powodami wyrzucania jedzenia są zepsucie żywności i upływ daty ważności. Wiele osób nie wie też, gdzie umieścić nieumyte plastikowe opakowania – wynika z sondażu na temat nawyków konsumenckich wobec zmian klimatycznych.

W środę podsumowano badanie przeprowadzone przez Fundację Instytut Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS).

JAK ZAPOBIEGAĆ MARNOTRAWSTWU?

Sondaż pokazał, że najczęstszymi powodami wyrzucania jedzenia są zepsucie żywności (55 proc. ankietowanych) i upływ daty ważności (39 proc.). Zdaniem ankietowanych marnotrawstwu można zapobiegać m.in. poprzez robienie małych zakupów (66 proc.) i planowanie posiłków z dostępnych resztek jedzenia (61 proc.). Respondenci wskazali również inicjatywę jadłodzielni jako tę, która jest stosunkowo dobrze znana (73 proc. badanych).

Jak pokazało badanie, wśród wyzwań jest właściwa segregacja odpadów. 41 proc. osób nie wie, gdzie umieścić nieumyte plastikowe opakowania. Takie odpady należy wyrzucać do pojemnika przeznaczonego na metale i tworzywa sztuczne i taką odpowiedzieć wskazało 55 proc. respondentów. Zasady segregacji nieumytych plastikowych opakowań po produktach mlecznych są częściej znane osobom starszym niż młodszym. Błędne wskazania odpowiedzi najczęściej dotyczą osób w wieku 15-24 lata.

WIĘKSZOŚĆ PIJE WODĘ BUTELKOWANĄ

Z ankiety wynika też m.in., że ponad dwie trzecie osób korzysta z wody butelkowanej. Odpowiedzi udzielone w badaniu pokazują, że ankietowani są świadomi tego, co wpływa na jakość powietrza w mieście. Ich zdaniem są to przede wszystkim: transport samochodowy, uwarunkowania geograficzne oraz ogrzewanie mieszkań i domów.

Badanie zrealizowano w ramach zwycięskiego projektu społecznego w piątej edycji młodzieżowego maratonu „Youth Krak Hack. W dobrym klimacie!”. Jego głównym celem jest przeciwdziałanie nadmiernej konsumpcji i propagowanie rozsądnego gospodarowania żywnością. Sondaż metodą CATI (ang. Computer Assisted Telephone Interviewing, wspomaganego komputerowo wywiadu telefonicznego) wykonano na próbie 1002 mieszkańców Krakowa wśród osób mających więcej niż 15 lat. Przeprowadzono je na próbie losowo-kwotowej odpowiadającej swoim rozkładem dorosłej populacji mieszkańców Krakowa

PAP/ua

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj