Szukamy „Pomorskiego Przysmaku”. Kulinarne specjały, pochodzące z jezior i rzek

(Fot. Radio Gdańsk)

To będą przepyszne wakacje – dziś rozpoczynamy nasz coroczny cykl kulinarny „Pomorski Przysmak”. Tematem przewodnim będą flora i fauna pomorskich jezior i rzek oraz co smakowitego można z nich „wyczarować”.

Nasza dziennikarka Ewelina Potocka i szef kuchni Marcin Popielarz opowiadają o rybach, rakach i wodnych roślinach stanowiących doskonałe uzupełnienie pomorskich receptur. Szczupaki, okonie, sumy, sielawy, jesiotry… Ryb ci u nas, na Pomorzu, dostatek.

(Fot. Radio Gdańsk)
(Fot. Radio Gdańsk)
Sum carpaccio z maślanką i korzeń tataraku w panna cotta (fot. Radio Gdańsk)

ODCINEK 5 (19 LIPCA) – RAKI

Posłuchaj:

ODCINEK 6 (16 LIPCA) – LESZCZ I PŁOĆ

Posłuchaj:

ODCINEK 7 (2 SIERPNIA) – JESIOTR SMAŻONY Z KOPYTKAMI I PSTRĄG NA ZIMNO

Posłuchaj:

ODCINEK 8 (9 SIERPNIA) – OKOŃ MORSKI SMAŻONY NA JAJKU – HEWELKE

Posłuchaj:

ODCINEK 9 (16 SIERPNIA) – LIN SMAŻONY ZE ŚMIETANKĄ I SZCZAW ZAJĘCZY

Posłuchaj:

ODCINEK 10 (23 SIERPNIA) – SANDACZ Z OZIMYM TOPINAMBUREM

Posłuchaj:

ODCINEK 11 (30 SIERPNIA) – WĘGORZ I MIĘTUS

Posłuchaj:

oprac. MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj