Masło sardelowe, beza z rokitnikiem i nie tylko. Najlepsze „Pomorskie Smaki”

Laureaci kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki" 2024 (Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego/Łukasz Tokarczyk)

Rozstrzygnięto kolejną edycję kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Specjalna komisja wyłoniła zwycięzców w pięciu kategoriach.

W konkursie mogą brać udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne. Głównym celem plebiscytu jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.

Zupa rybna Rebionka (Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego)

– Mamy w regionie wiele wyjątkowych produktów kulinarnych. Warto się nimi chwalić, bo to część naszego pomorskiego dziedzictwa – podkreśla Adam Gawrylik, członek Zarządu Województwa Pomorskiego.

W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 73 produkty, specjalna komisja oceniła 33 z nich. Wybrano pięć najlepszych – masło sardelowe, olej rydzowy, bezę z rokitnikiem, zupę rybną Rebionka oraz wódkę jałowcową. Laureaci otrzymali pamiątkowe statuetki oraz nagrody finansowe.

mat. pras./oprac. js/hb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj