Uwaga na wyroby z mięsa dzika niewiadomego pochodzenia. Mogą być skażone włośnicą

Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii ma informacje na temat wystąpienia włośnicy u dzika (fot. gdansk.wiw.gov.pl)

Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny i Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii ostrzegają przed zakupem, konsumpcją mięsa i wyrobów z mięsa dzika niewiadomego pochodzenia. Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii ma informacje na temat wystąpienia włośnicy u dzika, nielegalnie pozyskanego na terenie województwa pomorskiego. Sprawa została przekazana do organów ścigania.

Włośnica to choroba pasożytnicza spowodowana spożyciem surowego lub niedogotowanego mięsa zarażonego larwami włośnia krętego (Trichinelli). Infekcja występuje bardzo często u pewnych gatunków dzikich zwierząt mięsożernych, ale także u świń hodowlanych.

Spożycie mięsa skażonego włośnicą powoduje biegunkę, ból brzucha, ból mięśni, gorączkę i objawy alergicznego zapalenia naczyń.

js/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj