Wybraliśmy się w podróż za jeden uśmiech. Mobilne studio Radia Gdańsk nadawało z Chmielna

(fot. Radio Gdańsk/Katarzyna Nowak)

Archeolodzy datują początki tej miejscowości na okres między VII a IX wiekiem. Obecnie znajdziemy tam wszystko, czego turystom potrzeba. W piątek mobilne studio Radia Gdańsk zawitało do Chmielna.

Rozstawiliśmy się w pobliżu „żelaznego tronu” nad Jeziorem Białym, który pozwala nam poczuć się jak w serialu „Game of Thrones”. A pretekstem do tego naszego przystanku na wakacyjnej mapie była również produkcja filmowa – „Podróż za jeden uśmiech”. Przed nami 50. rocznica emisji serialu, a potem filmu o tym tytule. Jubileusz ten odbędzie się właśnie w Chmielnie. Na antenie Magda Manasterska dowiedziała się, jak będzie przebiegać świętowanie. Rozmawialiśmy też o tradycji tabaczenia, budowania instrumentów kaszubskich i pysznym jedzeniu.

Pierwszym gościem w naszym studiu był Stanisław Klimowicz, przewodniczący Rady Gminy Chmielno i wędrujący nauczyciel, który przyszedł do nas z walizką, by zaprosić za tydzień na widowisko plenerowe przygotowywane z okazji 50. rocznicy serialu „Podróż za jeden uśmiech”.

– 50 lat temu, 9 stycznia, była premiera. Ponieważ tutaj, w Chmielnie, również kręcono sceny do serialu, chcemy to uczcić w godny sposób. Zaczniemy o godz. 15:00 premierą filmu, w którym wystąpi m.in. Henryk Gołębiewski, a później, o godz. 17:00 na Placu Trojana pokażemy widowisko. Będą konkursy, wystawy, muzyka, będzie się działo i to dużo – powiedział. 

Stanisław Klimowicz (fot. Radio Gdańsk/Katarzyna Nowak)

– W ramach widowiska będzie też konkurs. Można zgłosić się do nas ze spakowaną walizką, zawierającą przedmioty, które mógł mieć Duduś podczas swojej podróży z Krakowa na Hel. Ocenimy zawartość tych walizek, wręczymy piękne nagrody – poinformował przewodniczący Rady Gminy Chmielno.

Posłuchaj całej rozmowy:

Przed mikrofonem zasiadł również Tadeusz Makowski, wytwórca tradycyjnych kaszubskich instrumentów ludowych i gawędziarz, który opowiedział o swojej pracy.

– Robię instrumenty już od 50 lat, więc technika jest mi doskonale znana. Dla mnie nie są one skomplikowane w budowie. Trzeba mieć tylko narzędzia i miejsce, żeby je zrobić. Wyszkoliłem już kilku fachowców, ale ze względu na to, że oni nie mają narzędzi i pomieszczenia, to przychodzą do mnie – wyjaśnił.

Posłuchaj całej rozmowy:

Chmielno jest stolicą kaszubskiej tabaki. Co roku odbywają się tu mistrzostwa tabaczenia – tym razem zapowiedziane są na 21 sierpnia. Pan Tadeusz Makowski, który jest trzykrotnym mistrzem w zażywaniu tabaki, opowiedział nam o zawodach.

Tadeusz Makowski (fot. Radio Gdańsk/Katarzyna Nowak)

– Mistrzostwa Polski w Zażywaniu Tabaki polegają na tym, że o tej polskiej tradycji trzeba wiedzieć jak najwięcej. Najlepiej, gdy zawodnik ma swoje rożki do tabaki i własne naczynia. To suma summarum da mu złotą, srebrną albo brązową statuetkę. Startować może każdy. Najważniejsze, żeby wejść na estradę, coś o tabace powiedzieć i zażyć. Nie chodzi o ilość sproszkowanego tytoniu wciągniętego do nosa, ale chodzi o to, żeby pokazać, ze to się robi – wyjaśnił Makowski.

Posłuchaj całej rozmowy:

Michał Melibruda, wójt gminy Chmielno, przez całą swoją kadencję, trwającą 3,5 roku, niezmiennie powtarza, że „u nas jest zawsze przepięknie i zawsze świeci słońce”. I faktycznie – aktualnie mamy 24 stopnie Celsjusza, a więc pogoda w sam raz, by spędzać czas na świeżym powietrzu.

– Gmina Chmielno ze względu na swoją specyfikę dysponuje dużą ilością terenów zielonych, oferuje bliski kontakt z naturą, dużą intymność, bardzo zróżnicowany krajobraz, ale właśnie krajobraz z dużą ilością miejsc piknikowych i namiotowych. Nasza baza noclegowa to są głównie ośrodki, kwatery agroturystyczne i kwatery w prywatnych mieszkaniach. Serdecznie zachęcamy wszystkie osoby, które odnajdują się w takich klimatach, do odwiedzenia naszej gminy – namawia Melibruda.

Posłuchaj całej rozmowy:

Również w Chmielnie próbowaliśmy regionalnych smakowitości. Nie było truskawek, lecz… dynia. Zaintrygowani? Kolejnego kandydata do tytułu „Pomorskiego Przysmaku” przedstawiła Ewelina Potocka i jej goście – Urszula Sobiecka z Koła Gospodyń Wiejskich i kucharz Sławomir Miotk.

– Lekki szok, z czymś takim spotkałam się we Francji, robili tam dżem z dyni, dodawali tam również pomarańcze i inne ciekawe składniki – mówiła pani Urszula.

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

– Przepis pochodzi od „EkoBabek” z Chmielna, które dobrze znamy i serdecznie pozdrawiamy. Ten dżem jest o tyle wyjątkowy, że już zdążył zaskarbić sobie uznanie szerszego grona – trzecie miejsce na spotkaniu kobiet wiejskich „Kobiety to dobry klimat” w Mikołajkach w ubiegłym roku. Brał też udział w konkursie „Skarby zamknięte w szkle” w kategorii „warzywa” i jest doceniany – zaznaczyła Ewelina.

– Pomarańcza, dynia, imbir, sok z cytryny – świetne połączenie nie tylko jako dżem, ale również świetnie się sprawdza w formie koktajli. Też robię podobny, dodaję do niego jeszcze papryczkę chili, ale przepis jest bardzo zbliżony i powiem szczerze, że dynia rośnie wszędzie, nauczyliśmy się ją jeść i używać w kuchni – zauważył pan Sławomir.

Posłuchaj całej audycji:

Ponownie witamy się z Michałem Melibrudą, wójtem Gminy Chmielno. Poza anteną pojawił się temat grzybów.

– Wróble ćwierkają, że nie ma grzybów, ale ja państwu potwierdzam, że w chmieleńskich lasach są. Sam osobiście byłem, nazbierałem dużo kurek, co najmniej na dwie obfite jajecznice wystarczy, tak więc serdecznie zapraszam, jeżeli ktoś je lubi, to tutaj na pewno je spotka – zachęca wójt gminy Chmielno.

Posłuchaj całej rozmowy:

Jeżeli ktoś ze słuchaczy planuje urlop w sierpniu, warto wybrać się do Chmielna, bo jest tam wiele naprawdę ciekawych wydarzeń, między innymi widowisko plenerowe z okazji 50-lecia powstania serialu „Podróż za jeden uśmiech”.

Kolejnym gościem była Monika Gruencholz, reprezentująca Koło Gospodyń Wiejskich „EkoBabki”. Wytłumaczyła nam, że kiedy mowa o Chmielnie, niekoniecznie truskawki muszą być na pierwszym miejscu.

Monika Gruencholz (fot. Radio Gdańsk/Katarzyna Nowak)

– Dynię bardzo lubimy przetwarzać, wszyscy o truskawce, więc my troszeczkę inaczej. Jeśli mowa o naszym słynnym dżemie, wyszło to tak przy okazji. Dostałam sporo dyni i nie wiedziałam co z nią z robić. Powolutku doszłam do tego, że dżemik wszystkim smakuje, jednak można z niej zrobić wiele innych potraw. Dynia bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem, pigwowcem, ale żeby tak podkręcić smak, można dodać troszeczkę egzotyki – często dodajemy pomarańczę i imbir – tłumaczyła pani Monika.

Przyjechała do nas Anna Król, pani, która – chciałoby się powiedzieć – jest załadowana pod sam sufit samochodu truskawkami, niestety tak nie jest, bo sezon się już kończy.

Anna Król (fot. Radio Gdańsk/Katarzyna Nowak)

– Teraz zbieramy tę ostatnią, późną odmianę – Malwinę. Myślę, że tydzień i nie będziemy mieli już nic. Ten sezon nie należał do najlepszych, spodziewaliśmy się większej ilości truskawek, nawet zakupiliśmy większą liczbę kobiałek, ale nie zostały wykorzystane. Na początku było bardzo ciepło, owoce nie dorastały, tylko dojrzewały małe i było ich stosunkowo mniej. Później się ochłodziło i wyglądało to lepiej, jednak takich ilości jak w zeszłym roku nie osiągnęliśmy – tłumaczyła pani Anna.

am/aKa

Komentarze


Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj