Muzyka i dania kuchni piętnastego wieku. 17. edycja inscenizacji Bitwy Pod Święcinem

(fot. Radio Gdańsk/Piotr Lessnau)

Wojska polskie pod wodzą Piotra Dunina pokonały Krzyżaków prowadzonych przez Fritza von Raveneck. Podczas 17. edycji inscenizacji Bitwy Pod Święcinem z 1462 roku obyło się bez niespodzianek.

Tradycyjnie można było zwiedzić rycerski obóz z połowy XV wieku, spróbować dań z tamtego okresu, posłuchać muzyki dawnej i dowiedzieć się co nieco o uzbrojeniu.

BITWA POD ŚWIĘCINEM

Najważniejszym jednak elementem była oczywiście sama bitwa, którą na polach pod wsią Świecino stoczyli 17 września 1462 roku wojska polskie i krzyżackie.

– W tym roku udało się zaprosić blisko dwudziestu konnych i ponad osiemdziesięciu rycerzy piechoty z wielu grup rekonstrukcyjnych z Pomorza i całej Polski – mówi Adam Śliwicki, wójt Krokowej i szef Bractwa Rycerskiego Spod Nordowej Gwiazdy – organizator inscenizacji.

– Chcemy przypominać o historii polskiego rycerstwa oraz o historii tej konkretnej bitwy. To m.in. dzięki temu zwycięstwu mówimy dzisiaj po polsku, bo gdyby Piotr Dunin przegrał, historia mogłaby się potoczyć inaczej – dodaje.

KLUCZOWA POTYCZKA WOJNY TRZYNASTOLETNIEJ

Bitwa Pod Świecinem była kluczową potyczką podczas wojny trzynastoletniej. Po niej wojska polskie rozpoczęły ofensywę, spychając krzyżaków do obrony. Bitwa wykazała zdolności polskiego dowódcy Piotra Dunina i pozbawiła nieprzyjaciela wojsk na lewym brzegu Wisły.

W lipcu 1463 Dunin rozpoczął oblężenie zamku Gniew, który padł w styczniu 1464 r., co przywróciło komunikację między Gdańskiem i Królestwem Polskim, a jednocześnie zablokowało zakonowi drogę na zachód Europy.

Piotr Lessnau/aKa

Komentarze


Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj