Specjalnym pociągiem – Transcassubią, rowerami, samochodami, motocyklami i wozami drabiniastymi Kaszubi z całego świata zjechali do Kartuz. Dotarł tam także jeszcze jeden specjalny wóz – nasz, satelitarny. To właśnie na kartuskim rynku stanęło nasze studio plenerowe, z którego nadawaliśmy kolejną audycję z cyklu „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”.
Na gości czekała Tatiana Slowi. Porozmawialiśmy o tym, co w tej pięknej, kaszubskiej miejscowości dzieje się obecnie i jakie jeszcze atrakcje czekają na turystów w wakacje.
Naszym pierwszym gościem była Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach, która przedstawiła ofertę placówki.
– Serdecznie zapraszamy do Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach. Wystawy stałe i czasowe są dzisiaj udostępnione bezpłatnie. Do godziny 19:00 można nas odwiedzić, przy okazji korzystając z wielu innych atrakcji. Wczoraj otworzyliśmy wystawę malarstwa pani Stanisławy Neubauer „Kartuzy dawniej i dziś”. Jest 80 prac prezentujących architekturę Kartuz, ale też przepiękne pejzaże kaszubskie. Warto to zobaczyć – zachęcała.
Posłuchaj całej rozmowy:
Tatiana Slowi rozmawiała też z Arturem Sochą, miłośnikiem Kartuz, który fotografuje to miasto.
– Tak naprawdę robię to chyba od zawsze. Mama mi mówiła, że zanim zacząłem mówić, robiłem zdjęcia. Robiłem to już około 35 lat temu, ale moje archiwum nie opiera się jedynie na tym, ale sięga nawet 150 lat, ponieważ składają się na nie stare kartki, informacje, gazety i naprawdę wszystko, co jest związane z Kartuzami. Poznając to wszystko, również dzięki pani Basi z muzeum, bo ona mnie uczy, a chociaż jestem już starszy, na naukę nigdy nie jest za późno, zupełnie inaczej patrzę na budynki i ludzi. To miasto naprawdę jest piękne i myślę, że musimy rzeczywiście je kochać i pokazać innym, że ono pięknieje – podkreślał.
Posłuchaj całej rozmowy:
Nasze mobilne studio odwiedził też Rafał Nowakowski, autor poradników kulinarnych, który wskazał, z jakimi potrawami powinny kojarzyć nam się Kaszuby.
– Oczywiste pierwsze skojarzenie, które powinniśmy mieć, to solidny talerz opiekanych kartofli z jajkiem, co byłoby tradycyjnym, solidnym, dającym siłę jedzeniem, natomiast patrząc na pogodę, skojarzyła mi się raczej propozycja z ogórkami, czyli na przykład mizeria z octem i cukrem, na Kaszubach tradycyjnie na słodko-kwaśno, tudzież chłodnik ze świeżych ogórków. Ten chłodnik można wzbogacić i troszkę zaromatyzować świeżym koperkiem, który doda mu „twista” – wskazywał.
Posłuchaj całej rozmowy:
Kolejną rozmówczynią Tatiany Slowi była Ewelina Stefańska z biura zarządu głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, która opowiedziała o obchodach dzisiejszego święta wszystkich Kaszubów.
– Jest bardzo wiele miejsc, które warto dzisiaj w Kartuzach odwiedzić. Przede wszystkim jest to Plac Solidarności, na którym odbywają się dzisiaj główne obchody naszego zjazdu. Jest tam Jarmark Kaszubski i scena, na której od godziny 14:00, czyli od oficjalnego otwarcia, dziać się będzie bardzo dużo i nie będzie to tylko muzyka, ale też kabaret i bardzo ważne formalne sprawy na samym początku: dowiemy się, kto w przyszłym roku będzie przeprowadzał nasz Zjazd Kaszubów, ale także na przykład pan Ryszard Sylka, burmistrz Bytowa, otrzyma bardzo „świeże” wyróżnienie – informowała.
Posłuchaj całej rozmowy:
Relacja z XXIV Światowego Zjazdu Kaszubów wraz z galerią zdjęć >>>KLIKNIJ TUTAJ.
mrud/MarWer