Piekarz opanował cukrzycę dzięki diecie. Schudł przy tym 50 kilogramów [ROZMOWA]

68729246 1611515252316998 3178129134496776192 n

Schudł pięćdziesiąt kilogramów, samodzielnie lecząc się z cukrzycy. Piecze i sprzedaje chleb bez drożdży, nie je mięsa, nie bierze insuliny. Piekarz, właściciel piekarni „z Jaracza”, Tadeusz Brajczewski, był gościem miejskiego programu Radia Gdańsk – Studio Słupsk 102 FM.

– Najwyższy mój zbadany „cukier” to 550. Każdy, kto ma do czynienia z cukrzycą, wie jaki to wynik. Nie biorę insuliny, nie biorę żadnych lekarstw na cukrzycę od ośmiu lat. Zostałem weganinem, nieortodoksyjnym, bo na przykład pozwalam sobie na rybę raz w tygodniu, ale nie jem mięsa i produktów zwierzęcych – mówi Tadeusz Brajczewski.

FILM, KTÓRY ZMIENIŁ ŻYCIE

Dodaje, że wszystko zaczęło się od obejrzenia filmu w internecie, w którym Amerykanie udowadniali, że dietą można się wyleczyć z cukrzycy. 

Tadeusz Brajczewski przed rozpoczęciem diety (fot. archiwum prywatne)

– Wystartowałem ortodoksyjnie. Przez 60 dni obywałem się bez cukru i mąki pszennej. Normalne wskazania poziomu cukru miałem po czternastu dniach, a ważyłem wtedy 145 kilogramów przy wzroście metr osiemdziesiąt. Teraz ważę 90 kilogramów. Trzy lata temu przestałem badać poziom cukru, bo dobrze się czuję. Każdy cukrzyk wie, kiedy jest z nim dobrze, a kiedy źle. Ja nie jestem wyleczony, bo z cukrzycy się nie można do końca wyleczyć, ale to, jak dziś funkcjonuję, jest nieporównywalną zmianą. Dieta jest ważną, a może najważniejszą sprawą, jeśli chodzi o zdrowie, życie i funkcjonowanie osoby z cukrzycą – podkreśla Tadeusz Brajczewski.

Cała rozmowa do odsłuchania tutaj:


Przemysław Woś/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj