Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Karżnicy chce wydać książkę kucharską z regionalnymi przepisami. Publikacja ma być też okraszona zdjęciami oraz opowiastkami o rodzimej kuchni. Dziś gościem naszej nowej audycji „Gotu-Jemy w Słupsku” był Dariusz Narloch, kierownik CPPL.
W gminie Potęgowo ruszyła inicjatywa stworzenia książki kucharskiej z przepisami regionalnymi. Na razie mieszkańcy okolic mogą zgłaszać się do Centrum Promocji Produktu Lokalnego w Karżnicy, które koordynuje zadanie. Jak wyjaśnia kierownik placówki Dariusz Narloch, nie ma konkretnej daty zakończenia zbierania przepisów, ale są kryteria, jakimi trzeba się kierować. Przede wszystkim muszą być to dania z lokalnym zacięciem.
– Chcemy stworzyć książkę, która będzie obejmowała przepisy z całego naszego regionu – mówi kierownik CPPL. Z uwagi na to, że jest on bardzo zróżnicowany historycznie, demograficznie, kulturowo i kulinarnie, to zależy nam na tym, żeby spektrum przepisów było jak najszersze. Chcielibyśmy, aby pojawiła się kuchnia polska, kaszubska, niemiecka, łemkowska, ukraińska, żydowska. Chcielibyśmy, aby przepisy były jak najbardziej tradycyjne i oparte na lokalnych produktach.
Książka ma zawierać nie tylko przepisy z gminy Potęgowo, ale także z ościennych samorządów.
Więcej na temat publikacji w rozmowie z Dariuszem Narlochem.