W tłusty czwartek można z czystym sumieniem zajadać się pączkami i faworkami. Zwłaszcza, gdy zrobimy je sami [GOTU-JEMY W SŁUPSKU]

(Fot. Pixabay)

Pączki czy faworki? To odwieczne pytanie każdego łasucha w tłusty czwartek. Łączą się z nim inne dylematy – ciasto na faworki kruche czy drożdżowe? Pączki z jakim nadzieniem i jaką posypką? Zamiast wybierać, można też spróbować samodzielnie przygotować wszystkie ciastka i spróbować każdego z nich. Niezawodnymi przepisami służą panie Marianna i Regina z Koła Gospodyń Wiejskich w Lubuczewie.

Tłusty czwartek jest świętem wyjątkowo lubianym przez Polaków – tego dnia możemy z czystym sumieniem zajadać się pączkami, faworkami i innymi słodkościami. W audycji „Gotu-jemy w Słupsku” zachęcamy, aby w tym roku przygotować je samodzielnie w domu. Panie Marianna i Regina z Koła Gospodyń Wiejskich zdradziły nam niezawodne przepisy na łakocie.

– Dobrze, kiedy produkty, z których przygotowujemy ciasto drożdżowe na pączki, mają taką samą temperaturę. Można na przykład wyciągnąć wszystko wieczorem i zostawić na blacie w kuchni, a rano zabrać się za robienie ciasta – podpowiada nam pani Marianna.

SPOSÓB NA FAWORKI

Specjalistką od faworków jest pani Regina, która przygotowuje je z kruchego ciasta. – Potrzebne jest pół kilograma mąki, sześć żółtek, sześć łyżek gęstej śmietany, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia i cukier puder do posypania – wylicza.

W naszej audycji podajemy także przepis na kopytka leniwe bez ziemniaków, które możemy przygotować na obiad lub podwieczorek w tłusty czwartek. W końcu jak szaleć, to szaleć!

 

 

Kinga Siwiec/MarWer

 

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj