Szwedzki stół, czyli przysmaki ze Skandynawii degustowane w ramach współpracy dwóch krajów

Fot. Kinga Siwiec

Wędzone serce jelenia, kabanosy z łosia, tarta serowa z czosnkiem niedźwiedzim, sernik na ciepło i wiele innych przysmaków ze szwedzkiego regionu Blekinge zakosztowali lokalni producenci żywności zrzeszeni w stowarzyszeniu Wigor w gm. Potęgowo. Degustacja jest początkiem współpracy, jaka zawiązała się pomiędzy Pomorzem a Szwecją.

Pomorskie Stowarzyszenie Wigor nawiązało współpracę ze Szwecją. Członkowie Akademii Kulinarnej z Blekinge przysłali na Pomorze swoje regionalne produkty do degustacji. Lokalni producenci żywności próbowali przysmaków i oceniali, które na stałe mogłyby być importowane ze Szwecji i sprzedawane na organizowanych przez Wigor jarmarkach.

Członkowie stowarzyszenia przygotowali także własne produkty, aby w rewanżu wysłać je do Szwecji na degustację. Jeszcze w tym miesiącu Akademia Kulinarna z Blekinge oceni, jakie przysmaki mogliby importować z Pomorza.

Więcej na temat polsko-szwedzkiej współpracy w rozmowie z Iwoną Słoiką, Polką mieszkającą obecnie w Szwecji.

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj