Warsztaty porad żywieniowych dla rodziców dzieci niepełnosprawnych ze Słupska [posłuchaj]

Fot. Joanna Merecka-Łotysz

Pasta czekoladowa z fasoli, ciasta z warzyw i kokosowe cukierki to tylko kilka przykładów zdrowych przekąsek i deserów, których przyrządzania uczyli się podczas warsztatów żywienia rodzice niepełnosprawnych dzieci ze Słupska.

– Zbilansowane posiłki i zdrowa dieta są podstawa w pracy z dzieckiem z dysfunkcją – informuje Maria Mazur Prezes Zarządu Fundacji Nadzieja ze Słupska. – Dla nas jest ważne, żeby nauczyć się a właściwie znaleźć inspiracje do tego co podawać dziecku do zjedzenia.

– Nasz syn jest w spektrum autyzmu i jest dużym wyzwaniem podać mu to co chciałby zjeść – mówi jedna z mam, której syn jest podopiecznym fundacji.

Warsztaty żywienia przygotowała Fundacja Nadzieja ze Słupska we współpracy z wieloma specjalistami. Jest to jeden z dwóch projektów, na które placówka pozyskała środki w wysokości blisko 10 tysięcy Euro.

Posłuchaj rozmowy:

Joanna Merecka-Łotysz / kan

 

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj