15. edycja festiwalu kulinarnego Pomorska Gęsina. „Coraz więcej osób zajmuje się hodowlą gęsi”

(Fot. Radio Gdańsk/Przemysław Woś)

Ponad piętnaście tysięcy osób odwiedziło w ten weekend skansen w Swołowie. Po raz piętnasty odbywał się tam festiwal kulinarny Pomorska Gęsina.

– Najwięcej odwiedzających mieliśmy 11 listopada – ponad 10 tysięcy osób – mówi kierownik muzeum w Swołowie Dawid Gonciarz. – Chcemy, by była to nasza pomorska impreza. Już tak jest, ale na pewno sporo można zrobić jeszcze w dziedzinie logistyki, dojazdu. Swołowo jest tak położone, że trzeba na tych drogach czasem postać kilka minut w korku – podkreśla.

– Mamy tu lokalnych wytwórców, cieszę się, że coraz więcej osób zajmuje się hodowlą gęsi. Staramy się, by oprócz gęsiny były też inne produkty lokalne – kiszonki, sery, miody, a nawet wina, nalewki czy soki – dodaje Gonciarz.

Posłuchaj relacji reportera Radia Gdańsk z jubileuszowej, piętnastej Gęsiny w Swołowie:

Przemysław Woś/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj