W chińskim kalendarzu koniec stycznia to czas na zmiany. Ogranicz ciężkie dania i przygotuj na wiosnę

(fot. Radio Gdańsk/Joanna Merecka-Łotysz)

W poniedziałki o godzinie 7:20, a także po 14:30 na antenie Studia Słupsk dyskutujemy o tym, jak wrócić do formy po chorobach i urazach. W audycji „Na zdrowie” nasi goście, lekarze i fizjoterapeuci, odpowiadają na pytania dotyczące najczęstszych dolegliwości, podpowiadają, jak wyleczyć się w domowych warunkach i zachęcają do udziału w nowych, ciekawych projektach.

Gościem audycji była Aleksandra Taraśkiewicz, słupszczanka zajmująca się szeroko pojętą medycyną chińską. Na antenie Radia Gdańsk mówiła o tym, jak należy zadbać o siebie przed wiosną.

– W chińskim kalendarzu pod koniec stycznia zaczyna się „dojo” – pora przejściowa – już nie zima, jeszcze nie wiosna. To dobry czas na porządki w organizmie – mówi Aleksandra Taraśkiewicz. -Zimą organizm dość dobrze znosi smażone potrawy, ale wiosną, czy w przedwiośniu przechodzimy już na lżejszą dietę, więc warto ciężkie dania ograniczyć, zwłaszcza jeśli odczuwamy nerwowość – dodaje.

Posłuchaj rozmowy:

Joanna Merecka-Łotysz/ar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj