Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina. 17. edycja festiwalu kulinarnego w Swołowie

(fot. Radio Gdańsk/Przemysław Woś)

Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina. W Swołowie koło Słupska trwa kolejna edycja festiwalu kulinarnego. Imprezę odwiedzają tysiące osób.

W Muzeum Kultury Ludowej można podziwiać dawne zwyczaje związane z gęsiną – między innymi darcie pierza, naukę pisania gęsim piórem, ale największą część stoisk stanowią te gastronomiczne – z potrawami i wyrobami z gęsiną.

– Przygotowałam cztery rodzaje pierogów z gęsiną. Są te z grzybami, z kaszą, ale także Z samym, doprawianym mięsem. Gęsina nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Jesienią jednak od jakiegoś czasu rzeczywiście robi się taka moda i ludzie coraz chętniej ją jedzą – mówi pani Maria z Dębnicy Kaszubskiej.

(fot. Radio Gdańsk/Przemysław Woś)

Impreza w Swołowie odbywa się już siedemnasty rok z rzędu. Z propozycji kulturalnych i kulinarnych można skorzystać jeszcze 11 listopada.

Hodowla gęsi ma na naszym terenie tradycję od XVII wieku. Szacuje się, że rocznie sprzedaje się około 4 mln sztuk tych zwierząt – na mięso i pierze.

Przemysław Woś/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj