Polacy coraz chętniej wybierają posiłki bezmięsne, a najwięcej zamówień związanych z dietą wegetariańską lub wegańską jest w województwie pomorskim – wynika z raportu „Kukuła Healthy Food 2021”.
Dania wegetariańskie cieszą się największą popularnością wśród mężczyzn z Warszawy, Gdańska i Gdyni. Podobnie wygląda to wśród kobiet, ponieważ takie posiłki najczęściej zamawiają mieszkanki Warszawy, Gdańska i Krakowa.
CO DZIESIĄTY POLAK TO WEGETARIANIN
Stosowanie ograniczeń żywieniowych w swojej codziennej dietce deklaruje 85 procent Polaków. Co dziesiąty mieszkaniec w wieku 18-65 lat jest wegetarianinem, natomiast sześć procent społeczeństwa stanowią weganie. Ponad 40 proc. ankietowanych twierdzi, że w ciągu ostatniego roku zmieniło swoje nawyki żywieniowe. Większość z nich wskazywała na to, że je więcej warzyw oraz rzadziej sięga po cukier i mięso.
Najwięcej wegan można odnaleźć w grupie wiekowej między 25. a 34. rokiem życia. Bycie wegetarianinem najczęściej deklarują natomiast ludzie nieco młodsi, bo w wieku 18-24 lata. Jak wynika z badania, coraz więcej mieszkańców Polski zamawia catering dietetyczny. Korzysta z niego więcej niż co trzecia osoba. Część respondentów zamierza zmienić swoje nawyki żywieniowe. 12 procent z nich chce w najbliższym czasie wypróbować dietę wegetariańską, a siedem procent planuje sprawdzić dietę wegańską.
WEGETARIANIZM POPULARNY NA POMORZU
Najwięcej zestawów wegetariańskich zamawiają mieszkańcy Pomorza. Na drugim miejscu znalazło się Mazowsze, natomiast na trzecim Śląsk. Spośród mężczyzn na ten typ diety zdecydowało się najwięcej mieszkańców Warszawy, Gdańska i Gdyni oraz mieszkanek Warszawy, Gdańska i Krakowa.
– Coraz więcej osób wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna jest w stanie dostarczyć niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Powszechna dostępność smacznych i dobrych jakościowo roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także obecność potraw wegetariańskich w prawie każdym lokalu gastronomicznym również sprzyja popularyzacji roślinnego odżywiania – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk.
oprac. ua