Kardiolog podczas spotkania ze Słuchaczami: Dla serca najlepszy jest ruch, mało soli i zdrowa waga [RELACJA]

Polacy jedzą za dużo soli. Nie ma znaczenia czy to sól polska, czy himalajska. Spożywanie jednej i drugiej może podnosić wartości ciśnienia tętniczego – mówili w Radiu Gdańsk kardiolodzy z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Profesor Marcin Fijałkowski i dr Krzysztof Chlebus z I Katedry i Kliniki Kardiologii GUMed spotkali się ze słuchaczami Radia Gdańsk i odpowiadali na ich pytania dotyczące chorób układu sercowo-naczyniowego.

– Najlepsza jest ta sól, która zawiera małe ilości sodu. Trzeba też uważać na pieczywo, które zawiera duża ilość soli – mówili lekarze. Słuchacze pytali jakie powinny być prawidłowe wartości ciśnienia i co robić, kiedy są one zbyt wysokie lub zbyt niskie. Mowa była też o tym, czy kawa szkodzi, a aspiryna pomaga i jak rozpoznać pierwsze objawy zawału serca.

Prof. Marcin Fijałkowski jest lekarzem kierującym Oddziałem Szybkiej Diagnostyki Kardiologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku. Pracował m.in w jednej z najlepszych klinik na świecie – Mayo Clinic w Stanach Zjednoczonych. Profesor zajmuje się m.in leczeniem choroby wieńcowej oraz wad wrodzonych i nabytych serca.

Dr n. med Krzysztof Chlebus jest lekarzem kardiologiem, ale był też wiceministrem zdrowia. Znalazł się na liście 100 najbardziej wpływowych osób w ochronie zdrowia w 2016 roku. Jako lekarz kształcił się i pracował w Austrii, Holandii a także w Stanach Zjednoczonych.

Spotkanie prowadziły Joanna Matuszewska i Joanna Stankiewicz.

Posłuchaj:

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj