Gościem Magdy Szpiner w dzisiejszej audycji “Gotuj Się Na Weekend” był Kamil Sobolewski, który wraz z innymi wybitnymi kucharzami, szefami kuchni i znawcami sztuki kulinarnej, stworzył Akademię Kulinarną K5. Dziś jednak opowiedział słuchaczom o swojej kulinarnej Gdyni – o swoich wspomnieniach i kulinarnych skojarzeniach.
Kamil Sadowski dyplom na studiach bronił z psychologii i może właśnie dzięki temu potrafi niemal wszystkich otworzyć i skłonić do gotowania. – Przede wszystkim skupiamy się na tym, żeby dawać radość wszystkim, także zupełnym amatorom w kuchni – wytłumaczył, odnosząc się do szkoleń w akademii.
Magda Szpiner zapytała swojego gościa o jego pierwsze kulinarne wrażenie sprzed ponad 20 lat, jakiego doznał, przyjeżdżając do Gdyni. – Jeśli chodzi o kulinarny aspekt, to było tu bardzo, ale to bardzo ubogo – przyznał.
Ta przeszłość wiąże się jednak z niektórymi kultowymi wręcz miejscami, o których wspomniał Kamil Sobolewski. – Są jeszcze takie oryginalne miejsca z tego czasu, które wciąż istnieją. Przy Urzędzie Miejskim wciąż funkcjonuje ta śniadaniownia dziwna, która zawsze mnie zaskakiwała. I tam cały czas są tłumy. I to też jest piękne, że te miejsca cały czas istnieją i mają swoich bywalców. No i oczywiście Gdynianka. Niepozorna budka z pizzą, która smakuje tak, jak pizza na Sycylii – wyliczał Sobolewski.
A już za tydzień Kamil Sadowski opowie o ludziach, którzy tworzą ekipę Akademii Kulinarnej K5, a także o kulisach szkoleń najmłodszego pokolenia kucharzy. A do posmakowania Gdyni zachęcała Magda Szpiner.
Posłuchaj całej audycji:
W następnym tygodniu ponownie zajrzeliśmy do Gdyni, a konkretnie do kuchni Akademii Kulinarnej K5. O historii tego miejsca, o gotujących dzieciakach i nauce szybkiego krojenia cebuli Magdzie Szpiner opowiedział Kamil Sadowski, założyciel akademii.
Posłuchaj:
Magda Szpiner/ol