Zmieniamy się my, zmieniają się też tradycje. Co obecnie kładziemy na wigilijnym stole?

(Fot. Flickr/Kim Ahlström)

W audycji „Gotuj Się Na Weekend” z Magdą Szpiner zajrzeliśmy do kuchni znakomitego kucharza i edukatora kulinarnego. Naszym gościem był Sławek Miotk, który opowiedział o polskich tradycjach w świątecznej kuchni oraz o tym, jak one się zmieniają.

– Święta się zaczyna w moim domu nieco szybciej niż dwa-trzy dni przed. Żona i teściowa chodzą na grzyby, później suszymy te grzyby, niektóre idą w przetwory. Później z nich na początku grudnia robimy pierogi. Zakwas do barszczu też przygotowujemy wcześniej, więc buraki już pracują. Gdy przychodzi ten okres świąteczny, to nie mamy takiego napięcia – opowiadał Sławek Miotk.

Posłuchaj całej audycji:

jk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj