Swojskie rarytasy na pierwszy dzień świąt. Sprawdzamy, co króluje na kaszubskich stołach

Zdjęcie ilustracyjne (fot. Freepik)

W pierwszy dzień świąt bożonarodzeniowych na kaszubskim stole pojawiają się swojskie mięsa. Do specjałów należy szmurowana gęś czy kaczka kartuska. Szmurowanie to długie duszenie mięsa w niskiej temperaturze.

O tym, jak wyglądają święta i jakie są kaszubskie rarytasy, opowiada Regina Lublewska z Koła Gospodyń Wiejskich Jezioranki z Gowidlina.

Posłuchaj:

Na Kaszubach cenione są też dawne przepisy na świąteczne słodycze. Do specjałów zalicza się orzechy marchwiowe, piernik gdański i pomorski, ciastka z ziemniaków czy tradycyjny młodzowi kuch, czyli drożdżówka.

Przepisy zdradziła nam mistrzyni kaszubskiego cukiernictwa Karolina Bober z Lipusza.

Posłuchaj:

Słodycze na Kaszubach zawsze były wykonywane z podstawowych i łatwo dostępnych produktów.

Robert Groth/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj