W audycji kulinarnej Magda Szpiner zabrała nas szlakiem krajoznawczo-kulinarnym „Niech Cię Zakole”, który prowadzi od ziemi dobrzyńskiej, Kujawami, przez Włocławek, Ciechocinek, Toruń, Bydgoszcz Fordon, po Chełmno i Grudziądz. Przewodnikiem był jego współtwórca Piotr Lenart – wielki miłośnik polskiej kuchni.
Kilka lat temu Piotr Lenart mówił w jednym z wywiadów o swoich wielkich marzeniach stworzenia szlaku śliwki lub gęsiny. – Z pewnością jest to odpowiedź na marzenia, ale szlak został stworzony wspólnie i w porozumieniu z przyjaciółmi wzdłuż Wisły, właśnie po obu jej stronach, na zakolu. Dlatego szlak nazywa się „Niech Cię Zakole” w dolinie Wisły. Jego fragment mamy również na ziemi dobrzyńskiej, przede wszystkim w powiecie lipnowskim, tam, gdzie rzeka jest najszersza w swym biegu. Łączy nas Wisła. Mamy tu przepiękny potencjał kulturowy, surowcowy, produktowy, który powinien znaleźć odzwierciedlenie w lokalnej ofercie, choćby turystyczno-kulinarnej – tłumaczył w audycji „Gotuj się na Weekend”.
Gdzie się zaczyna, a gdzie kończy taki szlak? – Spójrzmy na zakole dolnej Wisły, te wszystkie aspekty kulturowo-historyczne, czyli nawiązujące do uznanych już marek. Chodzi o to, żeby jakoś pokazać to zakole od bardzo ciekawej strony, nawiązując również do różnych zagranicznych odnośników. Bezsprzecznym jest, że kultura mennonicka kwitła właśnie w dolinie dolnej Wisły, gdzie było meliorowanie obszarów powodziowych i tak dalej. Do tego na pewno było nawiązanie, ponieważ mamy pozostałości tej kultury: chatę w Chrystkowie i nadwiślańską chatę w Ruszkowie. U nas właśnie rzeka tak pięknie skręca w swym biegu, tworząc urokliwe zakole, które widać ze skarp. A więc „Niech Cię Zakole” czyli zauroczy, zachwyci ten przepiękny widok, krajobraz – mówił Lenart.
aKa