Radio Gdańsk z dumą pokazuje, jak różnorodny jest nasz region. W audycji „Gotuj się na Weekend” wspólnie odkrywamy kulinarne skarby Pomorza. Tym razem Ewelina Potocka i jej goście zajrzeli na Powiśle.
Czym charakteryzuje się kuchnia Powiśla? Na to pytanie odpowiedział Krystian Zdziennicki, miłośnik regionu i autor książki „Tradycyjna kuchnia Powiśla”.
– Jest to kuchnia różnorodna. Znajdziemy w niej tradycyjne wyroby, które znamy jeszcze z okresu przedwojennego. Osadnicy, którzy przybyli na te tereny po 1945 roku, także przywozili swoje przepisy i dostosowywali je do produktów dostępnych w regionie i preferowanych tu smaków – wskazał Zdziennicki.
ŚLIWKA POWIŚLAŃSKA W OCCIE
Słynna na całą Polskę śliwka powiślańska w occie to produkt, który zdobył wiele nagród i wyróżnień. W sadach śródpolnych na Powiślu w Rakowcu niedaleko Kwidzyna Elżbieta Szczukowska uprawia śliwkę węgierkę zwykłą. Czym się charakteryzuje ten owoc? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w audycji.
Posłuchaj:
Odtwarzacz plików dźwiękowychmk