– Można schudnąć bez restrykcyjnej diety i forsownych ćwiczeń – odważnie twierdzi Karolina Żuk. Coach z Norwegii przyznaje, że przetestowała na sobie dziesiątki diet cud. Zawsze było tak samo. Najpierw euforia, potem efekt jojo i następna walka z kilogramami.
– Dieta cud nie istnieje, nawet pogodziłam się z tym, że zawsze będę miała trochę więcej ciała niż bym chciała – przyznaje Karolina Żuk. Wtedy zapytałam sama siebie, jaka jest naturalna dieta człowieka. W naturze nie ma otyłych zwierząt, mających kłopoty z chorobami cywilizacyjnymi. Zwierzęta wiedzą co jedzą. Lwy wiadomo jedzą mięso, owce trawę, wiewiórki orzechy, a człowiek? Widocznie ludzie, tyjąc i czując się źle, jedzą nienaturalnie. Co z biologicznego punktu widzenia powinien jeść człowiek? Doszłam do wniosku, że głęboko w swojej naturze jesteśmy jeszcze w epoce łowiectwa i zbieractwa. Nie jesteśmy przystosowani do spożywania produktów wysoko przetworzonych. Odrzuciłam cukier, zboża i mleko. Teraz jem więcej niż kiedykolwiek, czuję się doskonale, mam energię i utrzymuję szczupłą sylwetkę. Moja recepta na odżywianie to warzywa i mięso. Karolina Żuk nazywa swój patent jedzeniem ewolucyjnym, bo wydedukowanym z rozwoju ewolucyjnego człowieka.
Posłuchaj rozmowy z Karoliną Żuk