25 lat temu skończył gdyński gastronomik i… Tomasz Wosiak zrobił ogromną karierę w amerykańskim świecie country

tw3

Skończył gdyński gastronomik 25 lat temu. Obecnie jest znanym mistrzem kuchni w Stanach. To opowieść o tym jak spełnił się amerykański sen Tomasza Wosiaka. Gdynianina, który w Nashville otwiera restauracje gwiazd muzyki country. Rozmowa zaczyna się nietypowo, bo jak z uśmiechem mówi bohater audycji – przyjazd do Gdyni nie był właściwie celem podróży do Polski, przyjechałem tu żeby wejść „w gaciach” na Śnieżkę.

Niezwykła kariera Tomasza Wosiaka rozpoczęła się w gdyńskim gastronomiku ponad 25 lat temu i trudno ją opisać w kilku zdaniach. Swoją pierwszą restaurację prowadził już w wieku 19 lat w Trójmieście, by niedługo po tym zostać szefem kuchni w narciarskiej miejscowości we włoskich Alpach, następnie gotować na statku handlowym przemierzającym wszystkie kontynenty.

Tomasz Wosiak w rozmowie z Włodkiem Raszkiewiczem. Fot.Dorota Twardowska

W roku 2000 osiedla się w USA gdzie jego kariera nabiera pędu. W ciągu niecałego roku przemierza wszystkie szczeble kariery w Cameron Mitchel Restaurants – od kucharza do szefa kuchni. W kolejnych latach nadzoruje 42 restauracje w 14 stanach z ramienia Granite City Food and Brewery. W 2017 roku dołącza do TC Restaurant Group gdzie jest odpowiedzialny za wprowadzenie standardów nowoczesnych rozwiązań w gastronomii i technik kulinarnych.

tw2
Tomasz Wosiak zarządza restauracjami które można nazwać „muzycznymi kombajnami” z muzyką na żywo na kilku scenach. – Dania wyjeżdżają z kuchni co 5 sekund – opowiada nasz rozmówca – zabawa trwa na kilku piętrach. Nashville jest obecnie popularniejszym centrum rozrywki od Las Vegas – uważa Tomasz Wosiak. Fot.materiały prasowe 

Stając się kulinarnym autorytetem w Stanach Zjednoczonych, jego przepisy publikowane są m.in. w magazynie People, a o wywiad z nim dopraszają się stacje telewizyjne i radiowe. Obecnie nadzoruje pracę 800 osobowego zespołu, współpracuje z gwiazdami muzyki country, wspólnie tworząc od samego początku całą koncepcje restauracji, menu, wyposażenia i wnętrza kuchni. Tworzył kulinarne koncepty restauracji firmowanych przez gwiazdy country takie jak Jason Aldean, Florida Georgia Line, Luke Bryant.

tw1

Jason Aldean ma restaurację dla swoich fanów. Można w niej spróbować dań z dzieciństwa gwiazdy country nad którymi pracował Tomasz Wosiak. Polak gowtował między innymi z mamą muzyka. Fot.materiały prasowe

Włodzimierz Raszkiewicz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj