Wileńskie przetwory i gość-gawędziarz. Rozmowa z Wincukiem Bałbatunszczykiem z Pustaszyszek

Na jesienną melancholię nie ma nic lepszego jak pogaduszki znanego, i to nie tylko na Wileńszczyźnie, Wincuka Bałbatunszczyka z Pustaszyszek. Naszym gościem był Dominik Kuziniewicz – gawędziarz wileński, m.in. konferansjer na corocznych dożynkach rejonu wileńskiego w Pikieliszkach.

Wprawdzie pandemia zniweczyła tegoroczne obchody Święta Plonów, ale to nie znaczy, że w tym roku przetworów na zimę nie będzie. Kiszone czy kwaszone po wileńsku ogórki, cebula, pomidory, a może i marynowany czosnek – w „Kresowym Saloniku Radia Gdańsk” niemal będziemy mogli poczuć ich smak.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj