Śledzik, pierogi i kibiny na świątecznym stole

W „Kresowym Saloniku Radia Gdańsk” tym razem wileńscy i lwowscy restauratorzy i przewodnicy opowiedzieli nam, jak radzą sobie w tym trudnym, pandemicznym czasie. Historie rodzinne, w tym kulinarne, przedstawił Adam Mroziński, właściciel gdańskiej restauracji Familia Bistro, serwującej kuchnię wileńską.

Firmy pana Adama także nie ominęły problemy „covidowskie” dnia codziennego, ale nie załamuje rąk, serwując dania na wynos, także potrawy świąteczne. Jak zawsze warto posłuchać kresowego kalendarium historycznego Daniela Wojciechowskiego i przedwojennych, pięknych piosenek, a także nietypowego utworu „gastronomicznego” w wykonaniu Lwowskiego Kabaretu Artystycznego „Czwarto rano”.

Zachęcamy także do wsparcia Polaków na Litwie, Białorusi i na Ukrainie w ramach akcji „Rodacy-Bohaterom”. Zasady akcji dostępne są na stronie traugutt.org lub pod TYM LINKIEM.

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj