Boże Narodzenie na Kresach

Kuchnia polskich Kresow

W Wigilię i Boże Narodzenie przy stole siedziała cała rodzina, świece na choince. I ktoś zaczyna kolędę. Przyłącza się ktoś inny. I już śpiewają wszyscy. A głosy my mieli jak dzwony. Wystarczy powiedzieć, że sąsiedzi przychodzili z pytaniem, czy mogą tylko posiedzieć i posłuchać – tak wspominał swoje świąteczne spotkania wilnianin Bernard Ładysz, światowej sławy śpiewak operowy.

W świątecznej, kresowej audycji Michał Rzepiak i Andrzej Urbański przypomnieli, jak Wilię i Święta wspominali Melchior Wańkowicz i Tadeusz Konwicki, a z Ryszardem Janem Czarnowskim, autorem „Kuchni polskich Kresów”, porozmawiali o tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych na polskich Kresach na przestrzeni wieków.

Dzięki naszym radiowym korespondentom zajrzeliśmy do Wilna i do Lwowa oraz odkryliśmy ciekawe karty z kresowego kalendarza historycznego. Były także wspaniałe, bożonarodzeniowe kolędy.

 

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj